saqueig DE CAJA MADRID

Fernández pagava amb targetes b als seus restaurants

Usuaris de la 'black' ara es declaren «víctimes» perquè creien que eren legals

Arturo Fernández abandona l’Audiència.

Arturo Fernández abandona l’Audiència. / JOSÉ LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

El jutge Fernando Andreu va acabar ahir amb la ronda de declaracions dels 27 usuaris de les targetes black de Caja Madrid. El togat i el fiscal anticorrupció, Alejandro Luzón, van ser especialment durs amb Arturo Fernández, expresident de la patronal CEIM, que es va gastar 10.495 euros dels 37.200 que va usar amb aquesta targeta als seus restaurants. El seu concunyat, Gerardo Díaz Ferrán, també es va deixar 80.000 euros en aquests locals entre l'abril del 2005 i l'octubre del 2009. La resta d'imputats van reiterar la versió de tots els beneficiaris d'aquests diners de plàstic: podien usar-los per a despeses personals, no van dubtar de la seva legalitat, i no havien de tributar perquè Caja Madrid ho feia per ells.

Durant la seva compareixença, Andreu va preguntar a Fernández si coneixia el grup Cantoblanco. «Sí, és de la meva propietat», va respondre. El togat es va interessar llavors pels càrrecs fets amb la seva targeta b en aquests locals. L'empresari li va explicar que va optar pels seus restaurants per celebrar-hi trobades institucionals. «Són meus i són més barats», va sentenciar. El togat li va replicar llavors si amb aquests pagaments «arrodonia els comptes». L'hostaler no es va tallar i li va respondre: «Doncs sí».

Notícies relacionades

LES FIANCES/ Malgrat això, el fiscal el va eximir d'incloure'l en el pagament de la fiança civil que ha reclamat per a la majoria d'imputats perquè Fernández ha tornat els diners gastats a l'ingressar-los al FROB.

Altres acusats es van queixar del perjudici que els ha causat aquest procés, com María del Carmen Cafranga; Javier López Madrid, que va admetre que va usar aquests diners de plàstic en «un excés de confiança», i Antonio Romero, que es va declarar «víctima d'un engany o d'una negligència» per haver usat aquesta targeta amb un límit anual de 50.000 euros.