COMPETÈNCIA

Multa de 2,5 milions d'euros a Cepsa i de 750.000 a BP

1
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA
BARCELONA

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha sancionat Cepsa amb 2,5 milions d'euros i BP amb 750.000 euros més per incomplir una resolució del 2009 en què les multava per imposar els preus a la xarxa de gasolineres amb la seva marca.

El supervisor ha rebutjat la recusació plantejada per Cepsa, propietat d'IPIC, de l'emirat d'Abu Dhabi, al seu president i dos dels seus membres. Com a resultat haurà de pagar la sanció per una infracció considerada «molt greu» contra la lliure concurrència. També BP haurà de complir la sanció.

El 2010, el supervisor va realitzar diverses actuacions per constatar el compliment de les multes i el desembre del 2013 va concloure que només havien complert en part la resolució sancionadora del 2009.

Notícies relacionades

L'organisme de la competència va determinar que les companyies havien d'adaptar els contractes de subministrament de la seva xarxa. En concret, els de les que funcionen en règim de revenda, a comissió o sota el contracte d'agència però que, «a l'assumir riscos, actuen com a empresaris independents». També el 2009 es va sancionar Repsol amb 5 milions pels mateixos motius. Però la petrolera, la primera del mercat, va recórrer la multa davant l'Audiència Nacional i encara no s'ha produït una resolució judicial.

Competència va considerar que les petroleres fixaven indirectament el preu de venda al públic a empresaris independents que operen sota la seva marca i que així restringien la lliure concurrència. Davant aquestes resolucions només queda recurs contenciós administratiu davant l'Audiència Nacional.

Temes:

CEPSA Empreses