Competència multa amb 98,2 milions 39 empreses de residus

Entre les sancionades hi ha grans grups com ACS, FCC, Sacyr i Ferrovial

2
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR / MADRID

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha imposat una sanció de 98,2 milions d'euros a 39 empreses i tres patronals de gestió de residus i sanejament urbà, al realitzar una de les seves investigacions "més complexes pel nombre d'empreses i l'amplitud dels sectors i àmbits d'activitat" implicats. Entre els multats, figuren els grans grups constructors i de serveis, com ACS (23,2 milions), FCC (16,8 milions), Sacyr (15,2 milions) i Ferrovial (13,6 milions).

"Havien creat al llarg dels anys un entramat suportat pels contribuents", expliquen fonts de l'organisme al subratllar que aquestes companyies tenien pactes per evitar l'entrada de nous competidors i acords de preus que perjudicaven els ajuntaments que treien a concurs els serveis de recollida de residus industrials i de recuperació del paper i el cartró, així com de sanejament urbà. L'operativa, que no funcionava de forma centralitzada, ha estat "extensa geogràficament i en el temps" i consistia a repartir-se els clients i les licitacions públiques.

"Es repartien els clients (públics i privats) i fixaven pautes d'actuació perquè qualsevol empresa que volgués entrar en un mercat intentés no molestés els que ja estaven operant o no treure'ls clients. Les associacions aconsellaven no importunar. És com si funcionés un càrtel", expliquen les fonts. Les sancions són equivalents al 3% de la facturació de les companyies, però ponderat per alguns aspectes com el grau de participació i el temps en què ha estat beneficiant-se.

Estirant del fil

Notícies relacionades

La investigació va arrencar a començaments del 2012 quan durant una inspecció a unes empreses de residus sanitaris de les Balears, la CNMC va recopilar informació que li va permetre començar a estirar del fil. Així s'han aconseguit acreditar "desenes de conductes" contràries a la normativa de competència que han afectat ajuntaments de totes les  mides. Un exemple és el de Madrid, que per un acord entre ACS, FCC i Ferrovial va veure com es quedava desert un concurs de 542 milions pel baix preu ofert, amb la qual cosa va haver de deixar el servei a FCC, que ja l'estava operant.

Les fonts de la CNMC expliquen que l'existència d'aquest tipus de pràctiques en molts sectors de l'economia espanyola "és òbvia, el que és difícil és demostrar-ho". Moltes de les conductes han pogut ser acreditades mitjançant 'mails' interns, en què es llegeixen comentaris del tipus d'"amb aquesta empresa estem en un període de no agressió" o "aquesta empresa és teva, ¿no?". Des de l'organisme s'admet que el perjudici econòmic causat podria ser més gran que la sanció imposada i es lamenta que els tribunals rebaixin en molts casos les seves multes: "Si no es paga no hi ha dany i si no hi ha dany no hi ha dissuasió".