PRIVATITZACIÓ POLÈMICA

Acciona reclama al Govern català que mantingui el contracte de l'ATLL

L'empresa carrega contra l'OARCC i l'acusa d'actuar de forma "maliciosa" i deliberada a l'excloure-la del procediment quan ja havia pagat

2
Es llegeix en minuts
SALVADOR SABRIÀ / BARCELONA

Acciona Aigua ha reclamat avui al Govern català que mantingui el contracte amb el consorci que lidera ella per a la privatització de la gestió d'Aigües Ter Llobregat (ATLL) per evitar decisions interines que "puguin perjudicar el servei", i que no anul·li el concurs de la privatització més gran de la Generalitat. L'empresa exigeix que es mantingui "en tot cas" la validesa del contracte fins que es resolguin "per sentència ferma" els recursos plantejats contra la resolució de l'Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC) del 2 de gener del 2003 que excloïa Acciona del procediment de concurs i que ha derivat en diverses sentències judicials que han posat en qüestió la citada privatització. El grup que no va guanyar el concurs, liderat per Agbar, s'ha basat en aquestes sentències judicials per exigir a la Generalitat que liquidi de forma immediata el contracte amb Acciona i li adjudiqui a Agbar el servei. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va manifestar divendres passat al Parlament que el Govern advoca per convocar un nou concurs, si al final s'ha d'anual·lar definitivament el realitzat el 2012. Però en tot cas, Vila espera a prendre aquesta decisió al que dictamini una nova mesa de contractació que s'ha creat per dirimir aquesta qüestió.

En un nou capítol d'aquesta batalla legal, Acciona Aigua ha presentat aquesta tarda una sèrie d'al·legacions davant la Conselleria de Territori i Sostenibilitat en què reclama que mantingui "en tot cas" la validesa del contracte de la privatització de la gestió d'ATLL; qüestiona que una nova mesa de contractació pugui anul·lar legalment un contracte anterior d'una altra taula; reclama que es revisi la resolució de l'OARCC del 2 de gener del 2013; exigeix que es declari la impossibilitat que el consorci liderat per AGBAR pugui ser adjudicatari i adverteix a la Generalitat que anul·lar el contracte vigent no només tindria efectes negatius per a les arques de la Generalitat, sinó que podria tenir greus conseqüències jurídiques, a més de que podrien "produir-se deficiències en la qualitat del servei que es presta".

Notícies relacionades

En les seves al·legacions, Acciona carrega amb duresa contra l'OARCC. Acusa aquest organisme d'actuar amb una conducta "maliciosa" a l'aixecar primer la suspensió del concurs per raons "d'interès general", permetre després que es firmés el contracte, i, una vegada formalitzat aquest i després del pagament de la primera part del cànon per gairebé 300 milions d'euros, en el primer dia hàbil següent, resolgués que Acciona havia de quedar "exclosa del concurs". Per a l'empresa, "sembla evident" que l'OARCC "va endarrerir deliberadament la resolució", permetent que la Generalitat pogués cobrir abans les seves necessitats pressupostàries "mitjançant la firma del contracte".  Per això, Acciona considera "contrària a dret" i nul·la la resolució de l'OARCC en les seves al·legacions.

 

Temes:

Acciona