polèmica amb la PRINCIPAL privatització de la generalitat

Acciona demana mantenir l'ATLL a l'espera d'una decisió ferma

L'empresa diu que l'OARCC va endarrerir la decisió perquè la Generalitat cobrés

Agbar troba il·legal convocar un altre concurs i exigeix l'adjudicació per a ella

La dessalinitzadora del Prat en una imatge d’arxiu.

La dessalinitzadora del Prat en una imatge d’arxiu. / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
SALVADOR SABRIÀ
BARCELONA

Acciona va presentar ahir diverses al·legacions davant la Conselleria de Territori i Sostenibilitat perquè mantingui la validesa del contracte de la privatització de la gestió d'Aigües Ter Llobregat (ATLL) i eviti decisions interines que «puguin perjudicar el servei» i les arques de la Generalitat. La companyia exigeix que es mantingui «en tot cas» la validesa del contracte fins que es resolguin «per sentència ferma» els recursos plantejats contra la resolució de l'Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals (OARCC) del 2 de gener del 2003.

Aquella mesura excloïa Acciona del concurs i ha derivat en diverses decisions judicials que han posat en qüestió la privatització esmentada. El grup que no va guanyar el concurs, liderat per Agbar, s'ha basat en aquestes decisions per exigir al Govern que liquidi de forma immediata el contracte amb Acciona i l'hi adjudiqui a ell. I adverteix que fer una nova valoració vorejaria la prevaricació.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va manifestar divendres que el Govern advoca per convocar un nou concurs, si al final s'ha d'anul·lar definitivament el realitzat el 2012. Vila no prendrà cap decisió a l'espera del que dictamini una nova mesa de contractació creada per dirimir aquesta qüestió.

Notícies relacionades

Acciona reclama en les al·lega-cions que es mantingui el contracte de la privatització; que es revisi la resolució de l'OARCC del 2 de gener del 2013 i que s'impedeixi que el consorci liderat per Agbar pugui ser adjudicatari. A més, adverteix la Generalitat que anul·lar el contracte perjudicaria les arques públiques, i podria tenir greus conseqüències jurídiques i comportar «deficiències en la qualitat del servei».

Acciona acusa l'OARCC d'actuar de forma «maliciosa» perquè va aixecar primer la suspensió del concurs per raons «d'interès general», va permetre després que es firmés el contracte, i, una vegada formalitzat i després del pagament de la primera part del cànon per 300 milions d'euros, en el primer dia hàbil següent, va resoldre que Acciona havia de quedar «exclosa del concurs». L'empresa considera que l'OARCC «va endarrerir deliberadament la resolució» perquè la Generalitat pogués cobrir abans les seves necessitats pressupostàries «mitjançant la firma del contracte».