AIR FI

Localitzar l'agulla al paller de wi-fi

Aeroports, museus o estadis podran oferir serveis individuals en entorns massius

Marcel Pujol fa una demostració de la tecnologia  Air Fi en recintes tancats.

Marcel Pujol fa una demostració de la tecnologia Air Fi en recintes tancats. / NÚRIA PUENTES

2
Es llegeix en minuts

El GPS et porta fins a la porta d'on vas, però després es perd. ¿Es pot seguir dins de l'espai cobert (indoor) al qual s'accedeix? Sí. I si es tracta d'una zona dotada de wi-fi, trobar la manera de relacionar-se amb l'organització d'acollida o amb alguns dels milers d'usuaris que són al recinte -un concert multitudinari, per exemple- és una opció que faltava per cobrir.

Ho farà Air Fi, el projecte dels telecos Marcel Pujol i Guido Biosca

-«tots dos vam néixer en els anys utòpics del 68», aclareix Pujol- que està trencant la doble barrera que les persones que usen els seus dispositius mòbils per accedir a un recinte -també pot ser un campus- perden el senyal i requereixen més serveis si se satura la xarxa habitual.

Pujol i Biosca, procedents de  Dimension Data i Siemens, han desenvolupat a soles i amb un capital escàs el suport físic (hardware) d'aquesta nova oferta. El Mobile World Congress, el Kursaal de Sant Sebastià i el IESE ja han comprovat l'eficàcia del nou servei de relació via wi-fi amb els seus visitants o alumnes com a alternativa singularitzada que evita espais radioelèctrics saturats. Fa uns quants mesos, els dos enginyers van apel·lar als seus socis complementaris, la fundació Ascamm -que ja investigava sobre posicionament en xarxes wi-fi per a mòbils-, perquè fes la seva aportació a la solució Air Fi, i d'aquesta manera aprofundir en la col·laboració.

En resum: Ascamm va aportar el seu suport tecnològic al capital d'Air Fi per consolidar un projecte de bona acollida. «Vam néixer per solucionar la connectivitat en zones d'alta intensitat», explica Pujol. «El model ja està definit, ara falta establir qui paga, si el que acull la instal·lació com a cortesia per al client o l'usuari pel valor que li aporta seguir connectat de manera individual per a serveis de més valor afegit», precisa Biosca.

Notícies relacionades

Els nous socis, Air Fi i Ascamm, asseguren que l'oferta tecnològica que comparteixen és tot un precedent que tindrà una ràpida implantació i obrirà així una altra opció per als que són usuaris de grans instal·lacions.

Air Fi instal·lat en un museu, per exemple, rellevaria l'audioguia uniforme a través del mòbil connectat al wi-fi de l'entitat. El visitant podria preguntar quins llibres li expliquen l'obra que està contemplant, i al seu torn el museu podria promocionar la seva cafeteria. Seria l'agulla imposant-se al paller. J.-M.U.