DENÚNCIA PER cobraments I PENSIONS EXCESSIVES

El FROB porta a la fiscalia sobresous d'exdirectius de Caja Madrid

El fons calcula que van generar un perjudici de 15 milions a l'entitat

Miguel Blesa.

Miguel Blesa.

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ
MADRID

El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) ha acordat l'enviament a la fiscalia d'un expedient relatiu a matèria de retribucions i aportació a fons de pensions de l'alta direcció de Caja Madrid en el període entre el 2007 i el 2010, durant la presidència de Miguel Blesa.

El FROB ha detectat possibles irregularitats que, si es confirmessin, haurien suposat un perjudici total per a l'entitat de 14,8 milions d'euros, segons càlculs realitzats després de l'estudi forensic independent encarregat per l'entitat.

El FROB no va concretar dimecres els noms dels possibles beneficiaris d'aquests ingressos irregulars que, segons fonts financeres, es van concentrar en el 90% en sis o set persones del comitè de direcció de l'entitat en aquells anys.

CUATRO TIPO DE PRÀCTIQUES / En primer lloc, el FROB ha trobat sospitosa la pujada salarial del 26% aplicada el 2008 als membres de l'alta direcció de Caja Madrid, que va suposar dos milions d'euros addicionals que, a més, van servir de base per al càlcul d'indemnitzacions posteriors. També es qüestionen 1,8 milions d'euros en retribucions variables no justificades.

A més, l'informe forensic ha detectat una possible irregularitat relacionada amb les aportacions al pla de pensions de Caja Madrid. En aquest cas es tractava de substituir la part que excedia del màxim deduïble en l'IRPF per una gratificació extraordinària, que es pagava de tal manera que evitava l'impacte fiscal en els seus perceptors. És a dir, que es pagaven molts menys impostos dels que tocaria en principi. Aquest tipus de pràctiques podrien haver suposat un perjudici patrimonial d'1,84 milions a l'entitat.

Notícies relacionades

Per últim s'han detectat possibles irregularitats en l'extinció de diversos contractes d'alts directius, així com en els pagaments que en diversos conceptes (pacte de no concurrència, bonus, indemnitzacions...) es van realitzar a aquests directius, fonamentalment en els anys 2009 i 2010, amb un possible perjudici per a Caja Madrid de 9,1 milions.

27 OPERACIONS / Com a òrgan encarregat de la gestió dels processos de reestructuració de les entitats de crèdit, el FROB té com una de les seves missions vetllar pel rescabalament del perjudici causat per operacions no ajustades a dret. Amb aquest objectiu, la direcció del Fons va posar en marxa el maig del 2013 un protocol d'actuacions previ a l'exercici d'accions judicials. Des d'aleshores s'han revisat moltes operacions que semblaven irregulars, o que van tenir un impacte molt fort. Per realitzar aquestes indagacions s'ha contractat 90 anàlisis forensic, que han donat lloc a 27 operacions enviades a la fiscalia.