procés per corrupció a l'agència tributària

El fiscal recorrerà la semillibertat atorgada a Núñez pare i fill

Els empresaris van abandonar la presó de Quatre Camins la vigília de Nadal

Tots dos van anar ahir al centre obert de la Trinitat, on tan sols aniran a dormir

Els Núñez, pare i fill, a la porta del centre penitenciari obert al barri de la Trinitat de Barcelona, ahir.

Els Núñez, pare i fill, a la porta del centre penitenciari obert al barri de la Trinitat de Barcelona, ahir. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / BARCELONA

La Fiscalia de Barcelona té previst recórrer la decisió de la Direcció General de Serveis Penitenciaris de la Conselleria de Justícia de la Generalitat d'atorgar el tercer grau penitenciari o de semillibertat al constructor i expresident del FC Barcelona, Josep Lluís Núñez, i al seu fill el dia abans de Nadal, segons van confirmar ahir a aquest diari fonts oficials d'aquesta institució. Els dos empresaris es van presentar ahir a primera hora del matí al centre penitenciari obert ubicat a l'antiga presó de joves de la Trinitat, al barri barceloní del mateix nom. Van fer els tràmits burocràtics necessaris per al compliment del tercer grau, que els permetrà anar al recinte només a dormir de dilluns a dijous. La resta de dies de la setmana podran estar a casa seva.

Eren les nou del matí tocades quan Núñez i el seu fill van arribar junts en un mateix cotxe al centre obert de la Trinitat. Es van quedar una estona a dins del vehicle per omplir els documents d'ingrés. Després del tràmit, van tornar a sortir i van abandonar el lloc. No hi havien de tornar fins a la nit, tal com preveu el règim de tercer grau en què van ser classificats per la Conselleria de Justícia, després de la proposta realitzada per la junta de tractament de la presó de Quatre Camins, a la Roca del Vallès. Hi havien ingressat el 16 de novembre per complir la pena de dos anys i dos mesos de presó que el Tribunal Suprem els va imposar (l'alt tribunal els va rebaixar la condemna inicial de sis anys de presó) per subornar funcionaris d'Hisenda perquè fessin els ulls grossos en les inspeccions tributàries.

Nuñez pare i fill van sortir de la presó de Quatre Camins el 24 de desembre passat, la vigília de Nadal, després d'haver estat tan sols 38 dies en cel·les del Departament de Mesures de Seguretat (DMS), un mòdul especial que normalment està reservat per a policies i funcionaris. La junta de tractament del centre penitenciari i, després, la Direcció General de Serveis Penitenciaris va tenir en compte al concedir el tercer grau als empresaris l'aplicació de l'antic Codi Penal (els fets són de la dècada dels 80 i 90) en la redempció de la condemna, cosa que va suposar que els dos anys i dos mesos es reduïssin a poc més d'un any.

Notícies relacionades

EL TUTOR / Els tècnics penitenciaris també van tenir en compte que era el primer delicte comès per Núñez pare i fill, que no tenien cap causa més pendent i que havien sufragat les multes imposades pels magistrats, així com l'entorn familiar i econòmic. Núñez pare va al·legar el seu delicat estat de salut a causa de la seva edat, 83 anys. Fonts penitenciàries van assegurar a aquest diari que, malgrat que els dos empresaris només han d'anar al centre penitenciari a dormir, un tutor controlarà les seves activitats. Si incompleixen, Justícia pot fer la regressió de grau i impedir-los tornar a sortir.

La fiscalia preveu presentar recurs contra la decisió d'atorgar el tercer grau dels Núñez i la seva situació tornarà a passar a mans dels jutges. L'Audiència de Barcelona va denegar al seu dia la suspensió provisional de l'execució de la condemna mentre el Govern no decidia sobre l'indult que havien sol·licitat. El tribunal va considerar que no estaven rehabilitats i que no havien donat mostres de penediment.