CONSEQÜÈNCIES D¿UN DELS CASOS DE CORRUPCIÓ MÉS IMPORTANTS A CATALUNYA

Núñez i el seu fill surten de la presó amb el tercer grau 38 dies després

Hauran d¿anar a un centre obert només a dormir de dilluns a dijous a partir del 29 de desembre

3
Es llegeix en minuts
JESÚS G. ALBALAT / OLGA GRAU / BARCELONA

L’expresident del Barça, Josep Lluís Núñez, i el seu fill Josep Lluís Núñez Navarro van obtenir dimecres el règim de tercer grau, hores abans de la celebració de la nit de Nadal i després d’haver passat només 38 dies a la presó. L’empresari i el seu primogènit van abandonar la presó de Quatre Camins, al municipi de la Roca del Vallès, a les 13.05 hores acompanyats del seu advocat i el fill petit del constructor, Josep Maria, en el mateix cotxe en què hi van ingressar el 16 de novembre passat per complir una condemna de dos anys i dos mesos, imposada pel Tribunal Suprem pel cas Hisenda

El macroprocés, iniciat fa 15 anys, va destapar els suborns de Núñez a inspectors perquè fessin els ulls grossos amb les empreses del seu grup empresarial immobiliari, Núñez i Navarro. El promotor –al qual el Tribunal Suprem va rebaixar la condemna de sis a dos anys per dilacions indegudes– va ser condemnat per un delicte de suborn pel qual, a més de la presó, se li va imposar una multa d’1,5 milions d’euros i inhabilitació per a càrrecs públics durant set anys.

En la redempció de la condemna s’ha aplicat a tots dos, pare i fill, l’antic Codi Penal, que és més favorable en la redempció de la pena. Al tractar-se de delictes comesos fa 15 anys, la pena efectiva que hauran de complir els Núñez s’ha rebaixat a un any i quatre mesos de presó.

TERCER GRAU / El tercer grau penitenciari els ha estat concedit pel servei de classificació de la subdirecció general del Departament de Justícia de la Generalitat a proposta de la Junta de Tractament de Quatre Camins. Aquesta classificació penitenciària permet als reclusos poder sortir de la presó durant el Nadal (del 24 al 29 de desembre), com és el cas, i els caps de setmana, i dormir només a la presó els dies laborables.

Núñez i el seu fill, que compartien cel·la a Quatre Camins, hauran d’anar a dormir de dilluns a dijous a un centre obert a partir de dilluns que ve, 29 de desembre, i disfrutaran de plena llibertat de divendres a diumenge. Per a la concessió d’aquest tercer grau, la Junta de Tractament ha valorat que existeix un baix o nul risc de reincidir en els mateixos delictes i que tots dos condemnats disfruten d’una situació familiar estable, disposen de mitjans econòmics per poder mantenir-se i han pagat les multes que se’ls ha imposat per un valor d’1,5 milions d’euros. En el cas del pare, la Junta de Tractament també ha valorat la seva avançada edat, de 83 anys.

El tercer grau és recurrible per la fiscalia, com va passar en el cas de l’exministre i expresident balear Jaume Matas, a qui li va ser concedit el permís i després la Fiscalia de Valladolid va demanar que se li revoqués davant l’escàndol que va provocar que sortís tan ràpidament de la presó. El jutge de Vigilància Penitenciària número 1 de Valladolid, Florentino de Marcos Madruga, va anul·lar el tercer grau i va ordenar el reingrés a la presó de l’expresident balear.

SENSE INDULT A LA VISTA / Els Núñez havien sol·licitat a l’Audiència de Barcelona la suspensió provisional de l’execució de la condemna imposada el 2011 pel Tribunal Suprem, mentre es decidia sobre el seu indult. No obstant, en un acte notificat el 21 d’octubre passat, la Secció Novena de l’Audiència va desestimar la petició, a la qual cosa l’expresident blaugrana va presentar recurs. 

L’Audiència de Barcelona el va tornar a rebutjar en un altre acte, aquesta vegada ferm, i va donar al constructor 10 dies hàbils de termini perquè es presentés a un centre penitenciari. 

Notícies relacionades

El tribunal va argumentar la seva negativa en el fet que difícilment el Govern concedirà a Núñez la mesura de gràcia de l’indult, al tractar-se d’un cas de corrupció. Segons la resolució, el constructor no era «una persona rehabilitada» al no haver donat mostres de penediment ni haver reconegut tampoc el delicte pel qual ha estat condemnat. 

L’Audiència va insistir en la «gravetat» de les actuacions, ja que el suborn als inspectors es va allargar durant anys. El tribunal va destacar la «gravetat» d’uns fets efectuats per persones que van utilitzar la seva «privilegiada inserció social per delinquir», mentre que el frau fiscal afecta «les capes de població menys afavorides».