OBERTURA DE JUDICI ORAL PER FRAU

El jutge imposa una macrofiança civil als amos de Damm

Demetrio Carceller pare ha de pagar 476 milions, i el seu fill, un total de 236 milions

Els afectats estan acusats de presumptes delictes contra Hisenda i blanqueig

2
Es llegeix en minuts
ELPERIÓDICO / MADRID

El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz ha dictat l'obertura de judici oral contra el president de Damm, Demetrio Carceller Arce, i el seu pare, del mateix nom, i els ha donat 10 dies per pagar 236,4 i 476,4 milions, respectivament, com a fiança civil per diversos delictes contra la Hisenda Pública i blanqueig de capitals.

En un acte, que no es pot recórrer, el jutge fa seure al banc dels acusats a més l'«home de confiança» d'aquest últim, José Luis Serrano Flórez, i l'advocat del despatx Pretus Gabriel Ignacio Pretus Labayen, a qui ha fixat una quantia de 224,3 i 365,4 milions. L'impagament de la fiança suposa l'embargament de béns as afectats.

Per al president de Damm, la fiscalia ja va sol·licitar una pena de 14 anys de presó, que elevava a 48 i mig per al seu pare, mentre que per a Serrano en va reclamar 19, i per a Pretus, 42. Segons el jutge, al llarg de la causa ha quedat indiciàriament acreditat que els imputats van crear una trama defraudatòria en relació amb l'IRPF, l'impost de patrimoni i el de successions.

Almenys des de l'any 1990, sosté Ruz, Carceller Coll va ocultar el seu domicili real, que estava a Espanya, amb l'objectiu d'amagar les seves rendes i el seu patrimoni a Hisenda mitjançant estructures fiduciàries radicades la majoria en paradisos fiscals, «reinvertint en les diverses societats controlades per ell les quotes que, exercici rere exercici, s'han anat defraudant».

Durant el període investigat, 2001-2009, la quota diferencial, segons els informes d'Hisenda, supera els 66 milions, de manera que el jutge assenyala que s'ha de perseguir el delicte contra Hisenda. Està considerat delicte fiscal defraudar per sobre de 120.000 euros de quota.

Notícies relacionades

ARXIVAMENT DE LA CAUSA / Ruz va tancar aquesta investigació a l'estiu una vegada que el Tribunal Suprem va anul·lar, el 8 de juliol, l'acte de la Sala Penal de l'Audiència Nacional que havia arxivat la causa per al president de Damm, estimant així els recursos que la fiscalia i l'Advocacia de l'Estat havien interposat contra aquesta decisió. La sentència del Suprem donava la raó a Ruz, que va dirigir el procediment contra Carceller Arce abans de l'arxivament de la causa per la sala, argumentant que aquest havia participat activament en la gestió del patrimoni del seu pare.

En l'entorn de la família propietària de Damm van vincular la premura del jutge Ruz amb el seu «possible canvi de destí imminent» després de sortir la seva plaça a concurs per acord del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).