REPARTIMENT PER PAÏSOS

La banca espanyola aportarà 5.300 milions

1
Es llegeix en minuts

Els bancs espanyols hauran d'aportar 5.300 milions d'euros al nou fons europeu per rescatar entitats, que en total estarà dotat amb 55.000 milions d'euros, segons va apuntar ahir el ministre d'Economia, Luis de Guindos.

L'Ecofin va aprovar les regles per calcular la contribució de cada banc: hi haurà una part fixa (en funció dels passius de cada banc, exclosos els dipòsits garantits i els fons propis) que s'ajustarà segons el perfil de risc de l'entitat (aquest els farà pagar entre el 80% i el 150% de la contribució base).

Notícies relacionades

El mètode de càlcul beneficia en particular la banca alemanya i espanyola, mentre que la francesa i l'holandesa es troben entre les més perjudicades. El fons s'anirà dotant de forma gradual a partir del 2016 i durant un termini de vuit anys, en què les aportacions de les banques dels estats s'aniran mutualitzant de forma progressiva des del 40% inicial.

L'objectiu d'aquest nou fons de resolució -part del mecanisme únic de resolució, segon pilar de la unió bancària- és que siguin les entitats i no els contribuents els que paguin la factura de futures crisis bancàries.