NOU CONFLICTE ENTRE ADMINISTRACIONS

El Govern reobre la guerra dels horaris comercials

L'Executiu portarà la llei catalana, que es va aprovar al febrer, al Tribunal Constitucional

Una dona passeja per un carrer comercial de Barcelona al setembre.

Una dona passeja per un carrer comercial de Barcelona al setembre. / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
JOSEP M. BERENGUERAS / BARCELONA

La (tensa) calma comercial ha durat nou mesos. Després de mig any de negociacions i d'una pau aparent, el Govern de Mariano Rajoy ha decidit finalment optar per l'enfrontament i interposar un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei catalana d'horaris comercials, al considerar que vulnera la legislació estatal a l'establir un règim horari «més restrictiu». El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va anunciar que convocarà d'urgència les organitzacions patronals i sindicals de comerç per plantejar una resposta «política i jurídica» al que va considerar «un nou atac central contra el model comercial català».

«La regulació de la Generalitat vulnera la legislació estatal dictada en la matèria a l'establir un règim més restrictiu per a la llibertat comercial que el contemplat en la normativa bàsica estatal aplicable en tot el territori nacional en els següents aspectes», va argumentar el Consell de Ministres. Segons aquest, si bé la Generalitat té competència per dictar la seva normativa autonòmica i l'ordenació del seu comerç interior, ha de tenir en compte els «límits» establerts en l'article 149 de la Constitució, que concedeix a l'Estat la competència per dictar normativa bàsica en la matèria.

Notícies relacionades

Per això, el Govern argumenta que la norma catalana, que va ser aprovada amb els vots de CiU, ERC, ICV-EUiA i el PSC, i amb el suport d'associacions de comerciants i sindicats, és més limitadora que l'estatal, perquè fixa en 150 metres el límit de metres quadrats per gaudir de llibertat horària quan la llei espanyola marca 300 metres. També denuncia els criteris per a la declaració de municipi turístic, i que els períodes de rebaixes no respecten «la regulació bàsica» (la norma espanyola marca que es podran realitzar durant tot l'any).

El secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya (CCC), Miquel Ángel Fraile, va afirmar ahir a aquest diari que es tracta d'una decisió «que s'ha d'emmarcar en el clima polític que vivim», i que cridaran «la totalitat» del sector comercial a no escoltar la postura que adopti el Tribunal Constitucional i continuar aplicant la normativa catalana.