COMPETITIVITAT INDUSTRIAL

HP rep una ajuda de 21,2 milions per a Sant Cugat

El Govern concedeix una subvenció de 5,21 milions i un crèdit de 15,94

L'adjudicació es produeix als 7 mesos d'ubicar al Vallès l'R+D d'impressores 3D

Ramon Pastor, responsable d’impressores de gran format.

Ramon Pastor, responsable d’impressores de gran format. / ARXIU

2
Es llegeix en minuts
ANTONI FUENTES / BARCELONA

LSSRqaposta de la multinacional nord-americana Hewlett Packard (HP) pel seu centre de Sant Cugat del Vallès ha tingut una important recompensa. Set mesos després que la companyia comuniqués al Govern central i a la Generalitat la seva decisió de centralitzar a Catalunya la recerca i el desenvolupament (R+D) per al negoci en auge de les impressores en tres dimensions (3D), el Consell de Ministres ha donat llum verda a una ajuda de 21,25 milions.

L'empresa rebrà 5,31 milions en concepte de subvenció i 15,94 milions més en un préstec tou amb dos anys de carència, un tipus d'interès del 0,5% i un període de devolució de cinc anys.

La inversió total en el projecte que ha estat objecte de l'ajuda pública puja a 50 milions que es destinaran a buscar les tecnologies i els materials que permetin produir una impressora 3D «més ràpida, barata i de més qualitat», segons va explicar l'Executiu. La previsió és que aquesta nova impressora estigui a punt per a la seva comercialització el 2016.

Els 21,25 milions adjudicats a HP formen part del Pla de Recerca Científica i Tècnica i d'Innovació 2013-2016 que gestiona del Ministeri d'Indústria, dotat amb 89 milions.

El suport públic a Sant Cugat li donarà «un avantatge competitiu» davant de l'R+D de la multinacional en altres països com Israel o Singapur, fet que, segons el Govern central, «garanteix la continuïtat a Espanya d'un centre pioner» en el sector de les telecomunicacions.

Les instal·lacions de HP a Sant Cugat, creades el 1985, són posades sovint pels responsables polítics del sector industrial com a exemple de reconversió a l'haver passat de ser una fàbrica d'impressores a un centre de R+D i de serveis compartits per al grup amb la seu mundial del negoci de gran format. En l'actualitat treballen a les instal·lacions més de 2.600 treballadors, dels quals 450 són enginyers. Al llarg dels últims mesos, els sindicats havien denunciat un degoteig d'acomiadaments en algunes àrees.

Notícies relacionades

110 LLOCS DE TREBALL CONSOLIDATS / El vistiplau al nou projecte de recerca consolida 110 llocs de treball i permetrà crear-ne 70 més de nous, dels quals 12 corresponen a HP i la resta als proveïdors externs que intervindran en el projecte, que inclouen centres de recerca, universitats i empreses.

El vicepresident de HP i director general d'impressores de gran format, Ramon Pastor, va atribuir fa uns mesos la decisió d'adjudicar el centre de R+D en 3D a Sant Cugat, que es va imposar a competidors asiàtics, a l'experiència i la disponibilitat de personal qualificat.