conflicte per la més gran privatització de la generalitat

Nou revés del Suprem a l'adjudicació d'ATLL a Acciona

El tribunal manté que el contractista no ha de gestionar el servei

Túnel de Fontsanta.

Túnel de Fontsanta.

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

El Tribunal Suprem (TS) ha desestimat el recurs de cassació que tornava a demanar la suspensió cautelar de l'anul·lació de l'adjudicació d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL) a Acciona. Així, l'alt tribunal espanyol manté l'anul·lació del concurs, confirmada dues vegades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va fer l'Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC) al considerar que l'oferta guanyadora havia de quedar exclosa perquè no complia el programa d'obres.

El Govern va adjudicar a finals de 2012 la gestió de l'aigua en alta del sistema fluvial Ter-Llobregat a Acciona. Agbar, l'altra aspirant, va recórrer la decisió a l'OARCC, però el contracte amb Acciona va entrar en vigor l'1 de gener de 2013, abans que l'OARCC decidís anul·lar l'adjudicació i donar la raó a Agbar.

Malgrat això, Acciona ha seguit gestionant el servei. Però tant  l'empresa guanyadora com la Generalitat van decidir recórrer davant del TSJC la decisió de l'OARCC, un òrgan unipersonal creat per obligació de la normativa europea. Mentre el

TSJC no decideixi sobre el fons de l'assumpte, van demanar que s'aixequés cautelarment l'anul·lació del concurs. És aquesta mesura cautelar sol·licitada la que s'ha denegat diverses vegades, i ara un cop més.

L'OARCC va admetre el recurs d'Agbar contra l'adjudicació a Acciona al considerar que aquesta última empresa hauria d'haver estat exclosa del procediment de concurs, ja que, segons l'organisme, el seu programa d'execució d'obres no complia els períodes temporals.

Ara, el Suprem confirma la decisió del TSJC i torna a denegar el recurs i, així, manté l'anul·lació de l'adjudicació d'ATLL a Acciona al considerar que «no es pot constatar que el manteniment de la decisió de l'òrgan especial comporti danys de prou entitat». Per al tribunal, ara per ara la llei obliga a la selecció d'un nou contractista, de manera que inicialment els prejudicis «es limitarien al procés de transició al nou concessionari».

Notícies relacionades

Segons la sentència, no queda acreditat amb prou solvència un dany desproporcionat derivat de l'execució de la resolució impugnada. Malgrat que considera que no es pot descartar una evolució negativa de la situació que comporti prejudicis, aquesta possibilitat és «ara per ara hipotètica ».

Fonts d'Acciona van assenyalar ahir que «aquesta sentència, com que simplement desestima una mesura cautelar, no altera ni materialment ni processalment la situació precedent». «A tots els efectes, el contracte de la concessionària ATLL ha de seguir considerant-se plenament vàlid i vigent a la data i continuarà operant-se amb total normalitat», segons Acciona.