llei de prevenció del blanqueig de capitals

Els comptes es podran bloquejar ben aviat si les entitats no disposen del DNI actual del titular

Bancs i caixes han enviat als clients cartes en què amenacen de cancel·lar l'operativa si falta informació personal

2
Es llegeix en minuts
EDUARDO LÓPEZ ALONSO / BARCELONA

Les comptes bancaris de qualsevol podran ser bloquejats ben aviat si les entitats no disposen del DNI actualitzat del titular. Algunes entitats financeres han anunciat que aplicaran la mesura a partir de novembre, encara que el més lògic és que no s'avancin aquestes mesures dràstiques a l'1 de gener. El setge es tanca no ja sobre els defraudadors sinó sobre qualsevol que figuri com a titular d'un compte bancari i la seva identitat no estigui clara per als gestors dels comptes.

El text típic de les cartes que han remès bancs i caixes als seus clients en el marc d'aplicació de la llei aprovada el mes de maig passat s'inicia de la següent forma: "Ens posem en contacte amb vostè per informar-lo que la llei 10/ 2010 de prevenció del blanqueig de capitals i de finançament del terrorisme exigeix a les entitats financeres tenir còpia actualitzada dels documents identificatius vigents dels clients". "Si no es disposa de la documentació sol·licitada, a partir del 31 de desembre del 2014 restringirem l'operativa dels comptes dels titulars que no estiguin degudament identificats", postil·la.

COMPTES A L'ESTRANGER

La creació del fitxer de titularitats financeres contra el blanqueig de capitals està creant certa alarma entre els clients i malestar en alguns àmbits més legalistes. Els comptes de 34 milions d'espanyols estan en el punt de mira, un control massiu d'informació del qual serà impossible escapar-se i que serà utilitzat per Hisenda i pels instruments de control de l'Estat. Una de les crítiques més habituals, a més del difícil compliment de la llei de protecció de dades, és que els comptes a l'estranger (principal focus del frau) seguiran amb menors nivells de control. Serà possible rebre una transferència de l'estranger sense que consti la identitat comprovada del remitent, per exemple.

DRETS FONAMENTALS

L'associació de consumidors Facua va arribar a advertir que la lluita contra el blanqueig de capitals no hauria "en cap cas d'abordar-se a costa d'atemptar contra els drets fonamentals dels ciutadans" pel que fa a la legítima protecció de les seves dades privades, i recorda que ja existeix una llei orgànica en vigor des de l'abril del 2010 que només permet accedir a aquesta informació per mitjà d'una ordre judicial específica. L'actual situació d'escàndols financers no ajuda precisament a preservar aquesta protecció i els canals legals per obtenir la informació.

PROVA JUDICIAL

Notícies relacionades

El temor més estès és que si el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) pot tenir accés sense control judicial als moviments bancaris dels usuaris serà possible deduir dades personals més enllà de l'objectiu del control de blanqueig de diners, com la filiació política o la vinculació amb organitzacions ciutadanes, per exemple. Tenint en compte que el fitxer no inclourà comptes i dipòsits de sucursals que estiguin fora d'Espanya, les vies d'escapament per als delinqüents seguiran existint. En principi, els informes que es realitzin a partir d'aquest fitxer no podran utilitzar-se directament com a prova en judicis, sinó que hauran d'obtenir-se mitjançant les vies de prova habituals.

APLICACIÓ AMB RETARD

L'aplicació del nou marc legal arriba amb un retard de quatre anys. Encara que les entitats financeres han posat termini al seus clients, el cert és que l'entrada en funcionament d'aquest fitxer es podrà endarrerir fins a dos anys des del maig passat, però aquest termini màxim podria retallar-se.

Temes:

DNI