La fiscalia estudiarà 15 crèdits irregulars de Catalunya Banc

Guindos també farà arribar a l'acusació pública préstecs dubtosos de les caixes gallegues

El Ministeri d'Economia identifica operacions sospitoses de l'època de Narcís Serra

Narcís Serra (esquerra) i Josep Maria Loza, a la seu de Catalunya Banc el 2005.

Narcís Serra (esquerra) i Josep Maria Loza, a la seu de Catalunya Banc el 2005. / ARXIU / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
OLGA GRAU / BARCELONA

El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), organisme dependent del Ministeri d'Economia, ha identificat una quinzena d'operacions de crèdit sospitoses a Catalunya Banc que seran enviades a la Fiscalia en els pròxims dies, segons va confirmar ahir el ministre d'Economia, Luis de Guindos. Es tracta d'operacions immobiliàries dutes a terme en l'etapa del boom del sector, quan l'antiga caixa d'estalvis controlada per la Diputació de Barcelona estava presidida per l'exministre de Defensa socialista Narcís Serra i dirigida per Josep Maria Loza. El 2008, Loza va ser rellevat per Adolf Todó, procedent de Caixa Manresa.

Els crèdits que s'enviaran a la Fiscalia perquè determini si hi ha delicte s'han identificat pel volum, ja que era significatiu, i perquè es van concedir fent cas omís dels criteris de risc que hauria d'haver seguit la caixa d'estalvis. Alguns s'han inclòs a la llista dels sospitosos perquè no hi ha documentació suficient sobre l'operació en si o la valoració dels actius i perquè ara resulta incomprensible que la caixa d'estalvis destinés elevadíssims fons a projectes immobiliaris que han resultat ruïnosos, segons han explicat fonts de l'entitat.

Catalunya Banc, nacionalitzada pel Govern central durant la crisi, va rebre una injecció de 12.000 milions d'euros i va ser subhastada el mes de juliol passat. El nou propietari, el BBVA, que va oferir 1.187 milions d'euros, encara no ha pres el control efectiu de l'entitat perquè està pendent de l'autorització de la Comissió Europea, cosa que es produirà a finals d'any. La direcció de Catalunya Banc està en mans de Carlos Pla i d'un consell d'administració nomenat a instàncies del FROB.

AUDITORIES INTERNES / El mes de febrer passat, aquest organisme va aprovar promoure la realització de 90 anàlisis denominades Forensic, auditories externes en l'argot financer, en el marc dels processos de reestructuració i resolució de les entitats de crèdit en el capital de les quals participa amb l'objectiu de depurar les possibles responsabilitats dels seus antics gestors i reparar el dany causat.

Aquestes anàlisis han estat efectuades per part de tercers independents per determinar eventuals responsabilitats d'administradors i directius, així com de tercers beneficiats per aquestes. Segons fonts pròximes al FROB, l'equip de Carlos Pla ha treballat intensament en la tasca d'identificació d'aquestes operacions, que s'han analitzat en el consell d'administració de l'entitat financera.

FUSIÓ DE CAIXES/ Catalunya Banc procedeix de la fusió de les antigues Caixa Catalunya, Caixa Tarragona i Caixa Manresa. L'estudi de les operacions ha inclòs també les altres dues caixes d'estalvis, encara que el pes immobiliari més significatiu el va aportar Catalunya Caixa.

Fonts que han participat en aquesta anàlisi han explicat que en els últims dies s'ha revisat tota la documentació per comprovar si hi podria haver altres pràctiques delictives a l'entitat com l'ús de targetes de crèdit opaques com ha passat a Caja Madrid. Aquestes mateixes fonts van negar ahir l'existència de targetes b.

Guindos va avançar ahir en la sessió de control al Congrés dels Diputats que també es remetran a la Fiscalia cinc operacions sospitoses relatives a les antigues caixes gallegues, ara NovaGalicia Banco. Aquesta entitat va ser subhastada l'any passat i ha acabat en mans del grup veneçolà Banesco.

Notícies relacionades

Guindos va defensar ahir l'actuació del FROB en els casos de corrupció que han sorgit en les entitats nacionalitzades, com el de les targetes opaques, i va assegurar que és la celeritat amb què ha funcionat l'organisme el que ha permès que ja s'hagin enviat a la Fiscalia 19 «operacions sospitoses», a les quals se'n sumaran 20 més.

El ministre d'Economia també ha aprofitat l'ocasió per anunciar que a finals d'octubre farà la dotzena compareixença davant la Comissió d'Economia per informar de l'evolució de la situació econòmica i del sistema financer, en particular de les proves de control de qualitat d'actius i de resistència realitzades pel BCE.