ESTRATÈGIA D'UN GEGANT TECNOLÒGIC

HP, divideix per vèncer

Hewlett Packard decideix convertir-se en dues companyies separades per millorar el seu rendiment financer L'empresa separa els serveis tecnològics dels ordinadors i les impressores

2
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

Uns canvien de direcció, altres retallen personal i es venen part del negoci, es privatitzen o es divideixen. La popularització de les tauletes i els telèfons intel·ligents ha fet la vida més còmoda i lleugera als consumidors, però ha suposat un cop difícil d'encaixar per als fabricants d'ordinadors personals (PC). Hewlett-Packard és l'última companyia a prendre mesures per adaptar-se als vents canviants del mercat.

Després de 75 anys d'història, el vaixell fundacional del que es va acabar anomenant Silicon Valley, va anunciar ahir la seva reorganització en dues empreses: una dedicada als ordinadors i les impressores; i una altra, als serveis tecnològics. HP Inc. seguirà amb el negoci tradicional de la companyia fundada per William Hewlett i David Packard en un garatge de Palo Alto (Califòrnia) el 1938 i es quedarà amb el logotip de HP.

Hewlett-Packard Enterprise se centrarà en els servidors, serveis d'emmagatzematge de dades i soft-ware«La millor tàctica per continuar adaptant-se passa per posicionar HP com a dues grans i noves companyies», va dir la seva consellera delegada, Meg Whitman, en una entrevista a la CNBC. Una maniobra que, segons el seu parer, atorgarà a cadascuna de les marques «la independència, el focus, els recursos financers i la flexibilitat que necessiten per adaptar-se a les dinàmiques del mercat i els consumidors».

HP va començar a considerar seriosament la seva reorganització el 2011, però va ser la mateixa Whitman la que va frenar la divisió de la companyia després d'assumir el càrrec aquell mateix any, al considerar que la posició financera era feble per afrontar la partició amb garanties.

Notícies relacionades

Entremig, es va dedicar a fer neteja. Ha mirat de sanejar el deute, apuntalar les reserves d'efectiu i ha canviat molts executius. També s'ha acomiadat 36.000 treballadors, encara que és només el començament. En els pròxims mesos s'espera una altra sagnia de 55.000 empleats, 5.000 més dels previstos. «Deus recordar que fa tres anys aquesta companyia estava en una posició bastant difícil», va dir en aquella entrevista.

HP no és l'única que ha optat per la bicefàlia. La setmana passada, Ebay va anunciar per motius molt semblants als de HP, la segregació d'una part del seu negoci. PayPal, el servei de pagament per internet, i la divisió que més creix, passarà a estar gestionada i a cotitzar per separat. L'any passat, HP va perdre la seva posició com a principal fabricant de PC del món davant la xinesa Lenovo, i en els últims temps l'empresa ha mirat de centrar-se en les vetes de mercat amb més futur, com els serveis d'emmagatzematge de dades al núvol.