L'evolució de l'economia

La morositat de la banca torna a augmentar i arriba al 13,15%

La taxa d'impagaments puja per la suma total més baixa de diner prestat

Els crèdits dubtosos sumaven 184.520 milions d'euros al juliol

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

La morositat dels crèdits concedits pels bancs, caixes i cooperatives a particulars i empreses va tornar a pujar al juliol i es va situar en el 13,15%, incloent-hi el canvi metodològic en la classificació dels Establiments Financers de Crèdit (EFC), que han deixat de ser considerats dins la categoria d'entitats de crèdit.

Segons les dades provisionals publicades pel Banc d'Espanya, els crèdits dubtosos acumulats en el sistema financer espanyol a finals de juliol sumaven 184.520 milions, cosa que representa 1.722 milions menys que en el mes anterior. Però la ràtio de morositat puja perquè el volum total dels crèdits concedits per les entitats financeres als seus clients també havia caigut al tancar el juliol fins als 1,403 bilions d'euros, des dels 1,422 bilions del mes anterior.

Amb la dada del juliol, l'indicador torna a pujar i s'anota nou centèsimes després de dibuixar durant tot l'any una trajectòria irregular, que el va portar a registrar petites caigudes al gener, al febrer i al març, després que l'1 de gener el Banc d'Espanya fes efectiu un canvi en la forma de calcular la morositat que ara inclou en el crèdit total el corresponent als establiments financers.

Notícies relacionades

Després d'aquestes caigudes, que havien deixat la ràtio en el 13,39% al març després d'iniciar l'any en el 13,53%, la morositat va pujar lleugerament a l'abril, fins al 13,44%, i va tornar a caure al maig al 13,39% i va tornar a baixar al juny al 13,06%. En els últims 12 mesos, la taxa de morositat del sistema financer espanyol ha empitjorat en gairebé 1,2 punts percentuals, ja que el juliol del 2013 es trobava en l'11,97%.

TRES MESOS CONSECUTIUS / Des d'aleshores, el volum de crèdits dubtosos, que es consideren així després de tres mesos consecutius d'impagament, ha crescut en 5.857 milions, bastant menys que els 9.219 milions en què havia augmentat en el mes anterior en comparació amb el juny d'un any abans. Tot i ser una quantitat elevada, aquests 184.520 milions queden lluny dels màxims a què es va arribar el gener del 2014, quan la cartera dubtosa de totes aquestes entitats va vorejar els 200.000 milions d'euros.