REESTRUCTURACIÓ INDUSTRIAL

Alstom jubila el líder d'UGT

Josep Maria Álvarez «reflexiona» sobre el seu futur al resultar afectat per l'ERO pactat

Al sindicat . Josep Maria Álvarez, al despatx del Raval.

Al sindicat . Josep Maria Álvarez, al despatx del Raval. / ARXIU / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
ANTONI FUENTES
BARCELONA

L'acord aconseguit entre la direcció d'Alstom i el comitè de la fàbrica de Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental) per reduir l'impacte de l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) tindrà un efecte col·lateral. De les 130 extincions de contractes acordades, en lloc de les 193 que va plantejar inicialment la companyia, n'hi haurà 89 que es portaran a terme mitjançant prejubilacions, cinc més seran jubilacions directes i la resta es cobriran amb baixes incentivades i trasllats a altres centres del grup. Un dels prejubilats serà un treballador singular: el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez.

L'ERO acordat estableix que resultaran afectats els empleats que tinguin un mínim de 57 anys complerts al final d'aquest any. Álvarez, que segueix en nòmina d'Alstom, ja té 58 anys, i per això entrarà en la llista de prejubilats als quals es garantirà el cobrament del 85% del sou net, entre la prestació de desocupació i la retribució que pagarà l'empresa, fins que es jubilin formalment als 63 anys.

L'acord ha atrapat Álvarez de vacances fora de Barcelona, encara que ja temia que aquesta vegada no es podria escapar de l'ERO, com sí que va fer a principis d'agost del 2011. En aquella ocasió, el líder de la UGT catalana va esquivar la llista de 128 prejubilacions gràcies al fet que es passava 79 dies de la data límit perquè tingués complerts els 57 anys.

«He d'assegurar-me que estic dins de la llista de l'ERO. Si és així, hauré de fer una reflexió sobre el meu futur», va afirmar ahir Álvarez. El dirigent sindical, que fa 24 anys que dirigeix la UGT de Catalunya, va indicar que els estatuts del sindicat no impedeixen que un prejubilat o un desocupat sigui el secretari general, i per això «la reflexió serà personal i molt tranquil·la, no vol dir que prengui una decisió demà». A més a més, el càrrec de secretari general del sindicat no està retribuït, de manera que considera que tècnicament seria compatible amb el cobrament de la prestació de desocupació.

De fet, entre els seus homòlegs de la patronal hi ha el president de Pimec, Josep González, que acaba de ser reelegit amb 69 anys i quan ja fa uns quants exercicis que va vendre la seva empresa dedicada als components per a automoció.

Notícies relacionades

En la reflexió que portarà a terme Álvarez pesaran els 24 anys que fa que porta les regnes de la central i el fet que l'abril del 2013 afirmés que el mandat que començava després del congrés que els va reelegir seria l'últim. «He esperat fins a l'últim moment per si algun dirigent feia el pas, però al no fer-lo s'ha de garantir una candidatura. Tinc clar que aquest serà el meu últim mandat. La nova executiva serà més àmplia i amb més veus que fins ara i dins del sindicat hi ha molta gent preparada per dirigir-lo», va manifestar l'abril del 2013 durant el congrés.

Al sindicat es va especular amb la possibilitat que Álvarez no esgotés aquest mandat i cedís el testimoni al dirigent proposat per succeir-lo.