ESTRENA BORSÀRIA D'UNA TECNOLÒGICA ASIÀTICA

El tresor d'Alibaba

El gegant xinès de comerç 'on line' enllesteix la potencial sortida més gran a borsa d'una tecnològica als EUA Alguna alerta sobre «riscos» per a inversors no en rebaixa l'expectació

Gegant 8 Seu de l’empresa a la ciutat xinesa de Hangzhou.

Gegant 8 Seu de l’empresa a la ciutat xinesa de Hangzhou. / AP PHOTO/XINA OUT

2
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN
NOVA YORK

El tresor que Alibaba ha descobert no és en una cova sinó als clics de 231 milions de clients, sobretot xinesos però també d'altres punts de l'Àsia. Els 11.300 milions de transaccions anuals d'aquells usuaris

-el 15% realitzades a través del mòbil- van moure gairebé un quart de bilió de dòlars l'any passat i van deixar a la companyia fundada en un apartament el 1999 per Jack Ma ingressos de 5.660 milions de dòlars i 2.850 milions de beneficis nets.

Ara, l'empresa responsable del 80% del comerç on line a la Xina (i creixent) ultima preparatius per col·locar-se al New York Stock Exchange a finals d'estiu o a la tardor i l'expectació no podia ser més gran. Com deia a The Washington Post Eugene Munster, un analista de Piper Jafrray, «és la història de creixement de comerç electrònic més potent en el món, per això els inversors estan tan emocionats d'involucrar-s'hi».

AMENAÇA PER A AMAZON / La setmana passada Alibaba va presentar una nova sèrie de documentació davant la Securities and Exchange Comission, papers que han obert una finestra a l'escala i el creixement d'un gegant que, encara que no dóna detalls de potencials plans d'expansió als Estats Units, sí que pot exportar que el que ha aconseguit a la Xina «té el potencial de convertir-se en un verdader pes pesant del comerç on line global», segons analitzava per a Reuters Roger Entner, de Recon Analytics.  Amazon pot posar-se a tremolar.

Malgrat que la documentació no fa públic ni el nombre d'accions que sortiran a la venda ni el preu inicial estimat, es calcula que Alibaba podrà aconseguir més de 15.000 milions de dòlars i fins i tot superar els 16.000 que Facebook va aconseguir el 2012. La mateixa empresa ha elevat la previsió de valoració de la companyia de 117.000 milions de dòlars a 130.000.

Notícies relacionades

No importa gaire que algun organisme federal dels Estats Units hagi fet sonar les alarmes sobre «riscos importants» per als inversors o que es qüestioni la falta de transparència en els processos de decisió, com el que va portar a traspassar la propietat d'Alipay, un servei similar a PayPal, a una companyia controlada per Ma, per a desesperació de socis com Yahoo o Softbank. No sembla que hi hagi d'haver traves legislatives ni de reguladors per a la potencial sortida a borsa més gran d'una tecnològica als Estats Units.

El fluid camí en part s'explica per la intel·ligent campanya de contractacions d'Alibaba per fer lobby a Washington: ha fitxat un antic cap de personal de Ronald Reagan, un exalt comandament del Tresor i un exassessor de l'Oficina de Comerç.