Les repercussions d'un escàndol financer

El Govern limitarà la cotització en el mercat alternatiu per Gowex

Mas-Colell i Guindos es reuneixen a Barcelona i estan d'acord que es consolida la recuperació

Les empreses amb una capitalització de més de 500 milions hauran de passar a la borsa ordinària

Luis de Guindos després de fer una conferència, ahir a Barcelona.

Luis de Guindos després de fer una conferència, ahir a Barcelona. / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA
BARCELONA

Límits i control. El Govern aprofitarà el cas «singular, però desgraciat» de Gowex per imposar més controls al mercat alternatiu borsari (MAB). Un d'aquests podria ser que l'empresa que tingui una capitalització (valor de mercat) que se situï entre els 500 i els 1.000 milions d'euros hagi de passar automàticament al mercat continu ordinari de la borsa, va explicar ahir a Barcelona el ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos.

Durant una jornada sobre l'economia catalana organitzada pel diari Expansión, el titular d'Economia va explicar que els canvis s'inclouran en la futura llei de finançament i en la d'auditories. De fet, una altra de les reformes consistirà en el fet que les auditores d'empreses d'aquest mercat alternatiu compleixin uns «estàndards de transparència i qualitat mínims».

El ministre va afegir que el MAB és un mercat «molt important» per a les pimes, que allà obtenen el seu necessari finançament, per la qual cosa resulta prioritari que la informació que es facilita als inversors «sigui certa i molt exacta». Tenint en compte els usuaris d'aquest mercat, que són les pimes, el Govern buscarà «un equilibri» entre els costos i els requisits mínims per accedir a aquest, va assegurar.

SOCIETAT RECTORA / Dins el paquet de mesures s'inclourà ampliar i augmentar les responsabilitats de la societat rectora del MAB, que és Borses i Mercats (BME), des del punt de vista de la supervisió. Alhora, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) intensificarà els controls sobre aquesta entitat.

En l'actualitat, BME només ha de posar en coneixement de la CNMV les irregularitats sobre abús de mercat. L'objectiu del Govern és que qualsevol tipus d'irregularitat hagi de ser comunicada a la CNMV. «Es tracta, va dir, «d'impulsar un sistema de controls i auditoria que garanteixi que el MAB funciona i de manera adequada i que situacions indesitjables com el cas de Gowex no es tornin a repetir», va dir davant un auditori de més de 200 empresaris i directius.

Va admetre que en el cas de Gowex «les alarmes que haurien d'haver saltat no han saltat», però es va mostrar convençut que aquest escàndol no afectarà el MAB.

El ministre no va descartar la possibilitat de revisar a l'alça la previsió de creixement quan s'elabori al setembre el quadro macroeconòmic per a l'elaboració dels Pressupostos de l'Estat per al 2015, aspecte sobre el qual es va mostrar «optimista». Es va basar en els indicadors avançats coneguts fins ara.

Guindos va ser l'encarregat d'obrir la jornada Catalunya, una economia que avança, en l'organització de la qual també va participar el Banco Santander. El ministre va destacar dos aspectes: l'augment de la disponibilitat de crèdit i la recuperació de la demanda domèstica.

El creixement del dinamisme econòmic, no obstant, «no és obstacle perquè es continuï amb la reducció de dèficit públic i les reformes econòmiques», va advertir. En les mateixes jornades, el director general de Banco Santander, Enrique García Candelas, va assegurar que gràcies a les mesures adoptades pel Govern durant la crisi «l'economia espanyola ha recuperat la credibilitat dins i fora d'Espanya», i que després de la reestructuració financera i les reformes estructurals, estan millorant la competitivitat i les taxes de recuperació.

Abans de participar en la mateixa trobada, Guindos va mantenir una reunió amb el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, a la seu del departament a la Rambla de Catalunya. Tots dos van emmarcar la trobada en la relació institucional «normal» i de «lleialtat».

Mas-Colell, abans de clausurar aquestes jornades, va destacar que les relacions amb el ministre es produeixen amb «relativa freqüència» i que tenen a veure amb les competències del departament de Guindos. Un dels temes que va centrar la reunió va ser la venda de Catalunya Banc. El  conseller es va aventurar a avançar que aquesta vegada tirarà endavant.

Notícies relacionades

Mas-Colell i Guindos van coincidir en la situació de l'economia i en el fet que es consolida la recuperació. En canvi, en el seu discurs, el conseller va destacar que el que no millora és la situació financera de la Generalitat. Va vaticinar que es complicarà l'objectiu de dèficit. Va recordar que a Catalunya s'ha retallat en sanitat el 20% des de l'any 2010. «El sistema aguanta gràcies a la professionalitat dels treballadors públics», va afegir. Al seu torn va criticar el «triomfalisme» del president del Govern, Mariano Rajoy, sobre el fet que Espanya té el millor Estat del benestar. «Potser és veritat ara, però potser no ho serà d'aquí sis mesos», va sentenciar.

Les relacions de Mas-Colell són molt més fluides amb Guindos que amb el titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro. De fet, en  algunes de les trobades que han mantingut a Barcelona, Mas-Colell s'ha hagut de desplaçar a la seu de la delegació del Govern.