empreses

L'Audiència Nacional analitza el frau de Gowex

1
Es llegeix en minuts
P. A.
MADRID

L'Audiència Nacional va començar ahir a analitzar la situació de Gowex, després que el seu expresident, Jenaro García, confessés que els comptes de l'empresa d'almenys els últims quatre anys van ser falsejats. El jutge Santiago Pedraz va assumir el cas i va preguntar a la Fiscalia Anticorrupció si l'Audiència Nacional és la instància judicial competent per investigar el frau.

La majoria de les empreses del Mercat Alternatiu Borsari (MAB), on cotitzava Gowex, es van recuperar ahir després del fort càstig experimentat dilluns per l'efecte contagi. Tret de set companyies que van tancar amb pèrdues moderades, la resta de firmes van registrar pujades que van anar del 0,75% al 22%.

En un mail als seus empleats enviat a les sis del matí, García els va demanar ahir perdó pel «dany irreparable» que els ha causat. També va oferir totes les seves accions per «perjudicar menys» els accionistes en cas que apareguin inversors interessats en la firma.

«He invertit aquí tot els meus diners, fins i tot m'he endeutat per poder sostenir l'acció les últimes setmanes. Així mateix he utilitzat la família i amics com a inversors i proveïdors», va assegurar en la missiva.

Notícies relacionades

Per la seva part, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va insistir ahir que el Govern prendrà mesures per reforçar «els controls que d'alguna manera han fallat perquè no van saltar les alarmes» sobre el frau. «No podem evitar que hi hagi defraudadors, però sí que d'alguna manera aquestes situacions fraudulentes es dilatin en el temps, això sí que és inadmissible», va afirmar.

La presidenta de la Comissió Nacional del Mercat de Valors, Elvira Rodríguez, va admetre que és necessari comprovar si «ha fallat alguna cosa» en els sistemes de control. I el governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, va assegurar que, encara que l'escàndol «no és bo» per a la imatge d'Espanya, és un «tema menor» que no tindrà un impacte rellevant. «No sabia ni que existia aquesta empresa, no cau en el nostre àmbit», va reconèixer el supervisor financer.