POLÈMICA AL VOLTANT D'UNA SOCIETAT COTITZADA

El valor de Gowex

L'informe desfavorable de Gotham sobre la tecnològica espanyola ha calat al mercat, on la cotització s'estimba La companyia defensa els seus resultats i busca un nou auditor

Desconfiança 8 Jenaro García, durant la sortida de Gowex a cotitzar.

Desconfiança 8 Jenaro García, durant la sortida de Gowex a cotitzar. / ARXIU

2
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS
BARCELONA

¿Quant val la tecnològica espanyola Let's Gowex en borsa, 0,14 euros per acció, com assegura l'informe de Gotham City Research, o 19,91 euros com fixava el preu de la cotització abans que el demolidor informe de la firma d'anàlisi nord-americana irrompés en el mercat? L'informe ha caigut com una patacada en la confiança dels inversors que, en una bona proporció, han decidit prestar atenció a les males notícies i han provocat que el valor de l'acció hagi caigut més del 70% en dos dies. Ahir va tancar a 7,92 euros. I la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha sol·licitat als supervisors borsaris dels EUA del Regne Unit (FCA) informació relativa a Gotham City Research i els seus administradors, per analitzar si el document sobre Let's Gowex «podria constituir un supòsit d'abús de mercat».

Notícies relacionades

Gotham, una firma d'anàlisi, especialitzada a punxar la bombolla d'empreses amb debilitats i sobrevalorades en borsa, va comunicar en el seu informe que les vendes de la companyia del 2013 pràcticament no arribaven al 10% de les declarades. Així mateix relata una llarga llista de fets que apunten que els comptes no responen a la realitat. Gowex es va afanyar dimarts a desmentir l'informe, però tot i així l'acció segueix estimbant-se. Gotham -nom que rep la ciutat que protegeix Batman- és una firma d'anàlisi no gaire coneguda entre els inversors. Però molts gestors segueixen i donen credibilitat als seus informes. «Donar informació falsa està penalitzat tant en el mercat novaiorquès com en l'espanyol. Seria un delicte si no estigués fonamentat», va comentar ahir un gestor.

Gotham treballa bàsicament per a hedge funds (fons especulatius), que prenen posicions en curt: aposten per la caiguda del valor. Entre aquests hi ha el de Daniel Yu, un inversor que té un compte a Twitter denominat LongShortTrade, des d'on explica la seva estratègia basada a apostar contra empreses que poden representar un frau. Ahir penjava diversos tuits relacionats amb l'informe de Gotham i Gowex. Però el de la firma nord-americana no és l'únic informe sobre la tecnològica espanyola que cotitza al Mercat Alternatiu Borsari (MAB). Les societats N+1 i JB Capital Markets van fer a principis d'any informes en què es posaven de manifest el potencial de creixement de la companyia especialitzada en xarxes wi-fi. Així mateix, la societat que dirigeix Jenaro García va tornar a defensar ahir la seva integritat i les seves xifres. En una nota a la CNMV va afegir que «ha sol·licitat la presentació d'ofertes a diverses prestigioses firmes d'auditoria de cara a la seva contractació en pròximes setmanes».