ALIMENTACIÓ

Damm pretén facturar 1.000 milions d'euros aquest any

«Pescanova ha sigut una punyetera estafa», diu el president, Demetrio Carceller

Enric Crous , director general de Damm.

Enric Crous , director general de Damm. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
JOSEP M. BERENGUERAS
BARCELONA

La companyia cervesera catalana Damm s'ha posat com a objectiu arribar als 1.000 milions d'euros de facturació aquest any. I aconseguirà aquest creixement anual de gairebé el 10% gràcies a, segons va assegurar ahir el president de Damm, Demetrio Carceller, la recuperació del mercat interior i l'expansió internacional.  Tot això malgrat la fallida inversió a Pescanova, que va ser qualificada pel directiu de «punyetera estafa».

L'empresa que dirigeix Enric Crous va augmentar les vendes l'any passat fins als 909 milions d'euros (900 milions el 2012), amb una important part del negoci aconseguit a l'exterior: el 15% del total de les vendes, amb un increment del 18% respecte al 2012. Aquesta serà una de les palanques per les quals aposta la firma, que no va descartar ni molt menys adquisicions.

QUOTA / A Espanya, la firma va aconseguir mantenir el 26% de quota en el mercat de la cervesa l'any passat, mentre que Cacaolat, que ja està en números positius, va arribar a una quota del 40% a Catalunya en el segment de batuts. «L'objectiu és que també sigui líder a Espanya», va comentar Carceller, un propòsit per al qual de moment no hi ha data concreta. Per al que sí que hi ha plans és per a l'ampliació de la fàbrica del Prat: l'empresa va comprar el 2013 dues parcel·les annexes per fer créixer la planta, unes obres que començaran «segurament en dos anys», quan la producció de la fàbrica estigui al màxim.

Notícies relacionades

A pesar de la pujada dels ingressos, el benefici de l'empresa va caure el 14,6% (de 82 a 70 milions d'euros) a causa de la inversió de la firma a Pescanova. De fet, Carceller va carregar durament contra el que ha passat: «Pescanova ha sigut una estafa de 40 quilos», va afirmar el directiu, en referència als 40 milions d'euros que el grup va haver de proveir en els seus comptes del 2013 per la seva fallida inversió i que dóna per perduts («no esperem recuperar ni un euro») a pesar que recorreran als tribunals per denunciar la gestió de la firma, que ha acabat en mans de la banca creditora.

Carceller va destacar que tant Damm com el seu soci Luxempart van fer «tot el que van poder per salvar l'empresa, perquè s'ho mereixia, sobretot els treballadors, que el seu comportament és de 10». No obstant, aquest ja és «un tema del passat». «S'ha acabat. Ni una llàgrima més per Pescanova», va dir.