TRANSFORMACIÓ D'UNA ENTITAT CENTENÀRIA

El patronat de la fundació La Caixa elegeix Fainé com a president

Jaume Giró és designat nou director general de la fundació bancària

Alejandro García-Bragado n'ocuparà la vicepresidència

Isidre Fainé i Jaume Giró, durant una presentació de resultats del grup.

Isidre Fainé i Jaume Giró, durant una presentació de resultats del grup. / EFE / MARTA PÉREZ

2
Es llegeix en minuts
OLGA GRAU
BARCELONA

La Caixa va fer ahir el seu pas definitiu per començar a funcionar com una nova fundació bancària. L'entitat ha desaparegut com a caixa d'estalvis per complir amb la nova llei de caixes i s'ha convertit en una fundació que es va inscriure al registre el passat 16 de juny. Ahir es va celebrar la primera reunió del patronat de la institució, el principal òrgan de govern d'aquesta entitat que substitueix l'antiga assemblea general de la caixa d'estalvis catalana formada anteriorment per 160 representants.

En la seva primera sessió, el patronat va acordar nomenar Isidre Fainé president de la Fundació Bancària La Caixa, càrrec que compatibilitzarà amb la presidència de Criteria i també la de CaixaBank fins al 2016 gràcies a les últimes esmenes introduïdes en la llei de caixes. Després d'aquell any, haurà d'elegir entre el banc o la fundació.

La Fundació Bancària La Caixa substitueix l'antiga caixa, compta amb una dotació fundacional de 5.868 milions d'euros, uns actius de 20.000 milions i gestionarà una Obra Social de 500 milions d'euros, cosa que la converteix en la primera fundació de l'Europa continental. Aquesta institució serà la propietària al 100% de Criteria, que al seu torn controlarà per un costat el 60,5% de CaixaBank i les participacions a Telefónica i Repsol, i per un altre la cartera industrial formada per Gas Natural, Abertis, Saba i Agbar.

Fainé ha pilotat la transformació de l'entitat financera. Ha estat president de La Caixa i de la Fundació Obra Social des del 2007 i president de CaixaBank des del 2009. És a més vicepresident de Telefónica, d'Abertis i de Repsol, així com conseller del banc portuguès BPI i del xinès The Bank of East Asia.

El patronat va acordar ahir també designar Alejandro García-Bragado vicepresident de la fundació bancària. Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona i advocat de l'Estat en excedència, va ser secretari del consell de La Caixa, director adjunt d'aquesta entitat i responsable de l'àrea jurídica.

Notícies relacionades

DIRECTOR GENERAL / Ahir també es va descobrir una de les incògnites de la nova cúpula. Jaume Giró, actual director executiu de La Caixa, va ser designat director general de l'entitat i director de comunicació de Criteria. Es tracta d'un càrrec que ha d'ocupar una persona que no formi part del patronat. Molt pròxim a Fainé, Giró es va incorporar a La Caixa com a director executiu el març del 2009, amb responsabilitat sobre comunicació, relacions institucionals, marca i responsabilitat social i va ser nomenat director general adjunt de CaixaBank i de la Fundació Obra Social La Caixa.

Llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat de Navarra i graduat en Administració i Dirección d'Empreses per Esade, Giró es converteix en un dels homes forts del grup, juntament amb Juan María Nin, que no ha entrat en la fundació i ocupa el càrrec de conseller delegat de CaixaBank.