CULMINA L'OPERACIÓ INDUSTRIAL

Alstom segella una aliança amb General Electric

L'Estat entrarà en el gegant francès abans de vendre el 50% al nord-americà

Siemens ha estat descartada perquè xoca amb les normes de la competència

Yoshiyuki Hanasawa, de Mitsubishi, i Joe Kaeser, de Siemens AG, abans de veure Hollande, ahir.

Yoshiyuki Hanasawa, de Mitsubishi, i Joe Kaeser, de Siemens AG, abans de veure Hollande, ahir. / REUTERS / PHILIPPE WOJAZER

2
Es llegeix en minuts
ELIANNE ROS
PARÏS

Obsessionat per mantenir la independència energètica del país, el Govern francès ha optat finalment per entrar en el capital del grup industrial Alstom -l'Estat es convertirà en accionista majoritari amb el 20%- i segellar una aliança al 50% amb el gegant nord-americà General Electric (GE) en la branca energètica. El ministre d'Economia, Arnaud Montebourg, va defensar ahir a la tarda com «una victòria per a l'Estat» la fórmula elegida per l'Executiu socialista, que va rebutjar la simple venda anunciada per Alstom a General Electric i va impulsar una oferta de la rival alemanya Siemens.

Aquesta setmana, Siemens i la japonesa Mitsubishi Heavy Industries van presentar la seva proposta en la línia d'impulsar un gran grup energètic i explorar la creació d'una aliança europea en el sector del transport ferroviari. Tant Siemens com Alstom construeixen trens d'alta velocitat. No obstant, aquest projecte de grup franco-alemany xocava, segons va admetre Montebourg, amb «les regles de la competència» marcades per Brussel·les. Pel titular d'Economia, que apostava per l'articulació d'«un campió europeu», aquest ha estat «el principal obstacle» per aconseguir un acord amb Siemens i el seu homòleg japonès, que havia elevat la seva proposta inicial de 7.000 milions d'euros a més de 8.200 milions.

La iniciativa d'obrir la venda d'Alstom a la competència ha permès al Govern introduir condicions estrictes a GE, que ofereix 12.000 milions. Ahir, després d'una reunió celebrada a l'Elisi, Montebourg va afirmar que l'Estat comprarà dos terços de la participació de Bouygues per aconseguir el 20% del capital -que s'eleva a 1.700 milions d'euros- a fi d'exercir una «vigilància patriòtica». L'Estat tindrà a més capacitat de veto en un sector ultrasensible de la producció nuclear.

Notícies relacionades

TRES ÀMBITS / L'aliança al 50% s'establirà en tres àmbits:  el sector nuclear i de turbines de vapor, les xarxes de transmissió d'energia i les energies renovables. La fabricació de turbines de gas serà adquirida íntegrament per GE. Això permetrà garantir la identitat d'Alstom, que mantindrà la seva seu i els seus centres de decisió a París. Montebourg va assegurar que el gegant nord-americà s'ha compromès a crear 1.000 nous llocs de treball i a mantenir els existents. Actualment Alstom compta amb 10.000 treballadors. GE, per la seva part, representa 11.000 llocs de treball a França, on l'empresa està implantada des de fa més d'un segle.

«És una victòria per a Alstom, per a la nostra indústria i per a França», es va felicitar, així mateix, el primer ministre, Manuel Valls, que va rendir homenatge a la tenacitat demostrada per Montebourg en la negociació. No és la primera vegada que l'Estat ajuda el grup. Ja va haver de ser rescatat el 2005 pel Govern de Nicolas Sarkozy, que es va desprendre de la seva participació per vendre-la a Bouygues.