ELS MERCATS

Paraula de Yellen

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

Poques coses poden arribar a determinar tant la direcció dels mercats com les decisions de la Reserva Federal quan no s'apunten amb prou claredat els seus designis. En les últimes setmanes, malgrat que els esdeveniments geopolítics han enfosquit les expectatives de recuperació -sobretot a Europa-, les recents decisions del Banc Central Europeu (BCE), disposat a injectar liquiditat en l'economia i a millorar el sistema d'irrigació creditícia, han permès consolidar els guanys acumulats durant l'any. La realitat és que la situació a l'Iraq pinta cada vegada pitjor, fins i tot sembla més contagiosa que la d'Ucraïna, i totes dues incideixen en l'evolució dels preus de l'energia. Tot i així tot sembla sota control mentre la Reserva Federal dels Estats Units tingui l'última paraula.

Notícies relacionades

I a l'espera que la presidenta de la Fed, Janet Yellen, digui el que ha de dir, els mercats es van decantar per la hipòtesi que la primera pujada de tipus d'interès es podria produir més enllà del juny del 2015, fet que dóna prou marge per a una expectant relaxació. Abans o després el mercat nord-americà haurà d'alliberar-se de llast -els màxims no poden mantenir-se forever-, i no hi ha res millor que una oportuna pujada de tipus d'interès per si l'economia mostra temptacions de mantenir l'ebullició.

L'escenari, encara sense confirmar per Yellen, va permetre ascensos en els mercats europeus. No es va despenjar l'Ibex 35, que va registrar una pujada del 0,49%, fins als 11.112 punts, impulsat pel valor amb més ponderació en l'índex: Telefónica (+1,88%), després de conèixer-se la seva oferta per Canal+, que el mercat va considerar oportuna.