DRET A LA VIVIVENDA

El Govern incorporarà la propietat compartida al Codi Cívil

Portarà al Parlament un projecte de llei que introdueix noves fórmules d'accedir a una vivenda

1
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS / Barcelona

La Generalitat incorporarà al Dret Civil català la propietat compartida de vivendes i les propietat temporal. Es tracta de dues figures jurídiques que fins ara no existien en la legislació catalana i que el Departament de Justícia portarà al Parlament de Catalunya a través d'un pojecte de llei a petició del de Territori i Sostenibilitat.

Els canvis tenen com a objectiu "facilitar noves fórmules d'accés a la vivenda en el futur, tenint en compte les restriccions de finançament", ha comentat Carles Salasecretari d'Habitatge de la Generalitat.

Les fórmules que s'introdueixen són la propietat compartida, que afavoreix la compra d'immobles a partir de l'adquisició d'una quota inicial, i la propietat temporal, que atorga el dret sobre la vivenda per un període d'entre sis i 99 anys. En el primer cas es dóna accés a una vivenda amb un desemborsament menor. Habitatge posa l'exemple que en el cas d'una vivenda amb una hipoteca de 190.000 euros, accedir al 25% de la propietat significaria desemborsar només 40.000 euros.

Notícies relacionades

Per la resta de la propietat en poder del propietari formal (venedor) es paga un lloguer. En aquest cas, segons els exemples utilitzats, la compra del 100% de la vivenda podria suposa un desemborsament mensual (hipoteca) de 1.300 euros, mentre que per la propietat compartida es pagarien només 600 euros, la meitat. La fórmula permet adquirir percentatges més grans de la propietat al llarg del temps.

El projecte està basat en la legislació que s'utilitza en altres països, principalment, al Regne Unit, però també a Irlanda, Països Baixos, Àustria, entre altres, on existeixen operadors que tenen al mercat grans promocions de propietat compartida.