ESTRATÈGIA D'ESTALVI DE COSTOS

Ambulàncies sense fums

TSC premiarà per segon any consecutiu els seus conductors més eficients La companyia va reduir l'any passat entre l'1% i el 2% el consum de carburant de la seva flota de 450 vehicles

Eficiència 8 Base de TSC a la Zona Franca de Barcelona.

Eficiència 8 Base de TSC a la Zona Franca de Barcelona. / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA
BARCELONA

¿Què hi ha de millor per estalviar costos que fer-ho i alhora aplicar polítiques de sostenibilitat i protecció del medi ambient? És el que fa per segon any consecutiu Transport Sanitari de Catalunya (TSC), la companyia líder d'ambulàncies al país. La companyia, propietat d'Investindustrial, de la família Bonomi, va aconseguir estalviar l'any passat entre l'1% i el 2% en el cost del carburant, segons Paco Arjona, adjunt a la direcció general . A més, gràcies a aquest programa de conducció eficient per minimitzar l'impacte mediambiental va evitar l'emissió de més de 36 tones de CO2.

TSC va començar a treballar en aquesta idea el 2012 i la va posar en marxa a mitjans de l'any passat. Aquest pla, que el 2014 s'aplica en un exercici complet per primera vegada, es fa amb vehicles que utilitzen els dispensadors propis i els de Solred, de Repsol, i pretén establir «un cercle virtuós: seguretat, eficiència i estalvi».

L'empresa realitza un rànquing amb els conductors «amb un consum millor, no solament el menor consum», explica Arjona. S'estableixen uns valors objectius per tipus de vehicle i se'n controla l'evolució. En les classificacions destaquen les ambulàncies amb més bon desenvolupament al final de l'any. Per realitzar els càlculs es parteix d'una mitjana cada 100 quilòmetres. En cada base d'ambulàncies s'estableixen uns objectius que tenen en compte la zona en què es realitzen els serveis i si aquests són urgències o no.

L'any passat, als conductors que més vegades van sortir a la part alta de la classificació en funció del tipus de servei se'ls van regalar cofres-experiència.

Notícies relacionades

Gràcies a aquests plans, el consum de l'any passat es va reduir en uns 14.000 litres de gasoil, cosa que es tradueix en uns 18.000 euros. Perquè els conductors puguin portar els vehicles de la forma més eficient se'ls donen cursos. L'empresa va poder comprovar que des de la primera sessió de formació als conductors de les ambulàncies, amb l'aplicació de mesures molt senzilles, es va aconseguir reduir el consum real de gasoil en el 9% en els primers 11 primers quilòmetres de recorregut.

La companyia va ser adquirida el 2011 per Investindustrial a l'Agrupació Mútua (avui Agrupació). La mútua catalana n'havia adquirit el 80%, el 2002, a la Creu Roja, que va crear l'empresa el 2000 per concórrer al primer concurs públic de  transport sanitari a Catalunya, i el 2008 la va fusionar amb Grup Condal. Avui té una flota de 450 vehicles i un total de 1.500 treballadors. Té 20 bases operatives a Catalunya i Aragó. El 2013 va realitzar un milió de serveis, el 80% dels quals no eren urgents.