fracàs europeu en la lluita contra l'especulació

La taxa financera queda limitada i s'ajorna com a mínim fins al 2016

Espanya i els altres 10 països redueixen l'abast i efectivitat del tribut al mínim

Guindos amb Anders Borg, titular d’Economia suec, ahir, a Brussel·les.

Guindos amb Anders Borg, titular d’Economia suec, ahir, a Brussel·les. / AP PHOTO / GEERT VANDEN WIJNGAERT

2
Es llegeix en minuts
ELISEO OLIVERAS
BRUSSEL·LES

La taxa sobre les transaccions financeres ha estat endarrerida com a mínim  un any, fins al 2016, i el seu àmbit d'aplicació quedarà reduït a la mínima fracció: només les accions i alguns productes financers derivats basats en accions, segons el pacte aconseguit ahir per Espanya i els altres 10 països de la UE que recolzen el projecte després de més d'un any de negociacions infructuoses.

La majoria dels productes financers derivats, els bons privats i els altres instruments financers de moment en quedaran exclosos.

L'enorme pressió de la banca i dels operadors financers i borsaris sobre els governs europeus contra el nou tribut ha aconseguit que el projecte hagi quedat reduït a la mínima expressió, lluny de l'objectiu inicial que el sector financer contribuís al sanejament pressupostari dels estats. L'especulació descontrolada i els abusos del sector bancari han costat més d'1,6 bilions d'euros als ciutadans de la UE en ajudes públiques des del 2008, segons la Comissió Europea. La xifra equival a 1,6 vegades el producte interior brut (PIB) anual d'Espanya.

DECLARACIÓ MOLT IMPRECISA / El compromís adoptat de tirar endavant la taxa és extremadament vague i es limita a una simple declaració electoralista davant els comicis europeus del dia 25. La declaració només indica que la taxa es començarà a aplicar l'1 de gener del 2016, que s'aplicarà de manera esglaonada i que només es gravaran inicialment les accions i algun producte financer derivat.

Notícies relacionades

La declaració precisa que abans d'aplicar la taxa a altres productes financers se n'estudiarà l'impacte. El compromís no inclou cap detall sobre el tipus de gravamen que s'aplicarà, ni cap precisió. El projecte de la CE proposava un gravamen del 0,1% del valor de les transaccions dels productes financers, excepte per als derivats, que era del 0,01%. La reducció de l'àmbit d'aplicació retallarà la recaptació prevista de 35.000 milions anuals a uns 3.000 per al conjunt dels 11 països.

El projecte de creació de la taxa està recolzat per Espanya, Alemanya, França, Itàlia, Bèlgica, Àustria, Portugal, Eslovènia, Eslovàquia, Estònia i Grècia. No obstant, la declaració no va ser subscrita per Eslovènia, ja que el Govern ha dimitit. Tots 11 van prometre que tindran «en compte les preocupacions» dels 17 països de la UE que no hi participen i que acusen els primers d'actuar amb «falta de transparència» i «secretisme».