nou gravamen

Publicada al BOE la 'taxa Tobin', que entrarà en vigor d'aquí tres mesos

L'impost sobre les transaccions financeres pretén evitar moviments especulatius

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les noves lleis de creació dels impostos sobre les transaccions financeres i sobre determinats serveis digitals s’han publicat aquest divendres al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), amb la qual cosa arrenca el termini de tres mesos per a la seva entrada en vigor.

Aquests impostos, aprovats definitivament pel Senat la setmana passada, preveuen recaptar més de 1.800 milions d’euros l’any vinent, segons els càlculs remesos dijous a Brussel·les pel Govern com a part de l’esborrany pressupostari.

L’impost sobre transaccions financeres, amb el qual es vol recaptar 850 milions, estableix un gravamen del 0,2% sobre la compravenda d’accions d’empreses espanyoles amb capitalització borsària superior a 1.000 milions d’euros.

L’impost sobre determinats serveis digitals, que preveu recaptar 968 milions, gravarà les grans tecnològiques amb un 3% dels seus ingressos obtinguts de publicitat, intermediació en línia i transmissió de dades.

El Govern avança així cap a un nou impost de transaccions financeres, conegut com ‘taxa Tobin’.

¿Què és la ‘taxa Tobin’?

La ‘taxa Tobin’ és un impost sobre les transaccions financeres, ja sigui compravenda d’accions o derivats financers, per evitar moviments especulatius. L’origen del nou gravamen prové del 1971, quan aquesta taxa amb el nom del Nobel d’economia només gravava els moviments especulatius de divises.

¿Com funcionarà a Espanya?

Només se sotmetran a tributació al 0,2% les operacions d’adquisició d’accions emeses a Espanya d’empreses cotitzades la capitalització borsària de les quals sigui superior a 1.000 milions d’euros. No es gravarà la compra d’accions de pimes i empreses no cotitzades. El subjecte passiu és l’intermediari financer que transmeti o executi l’ordre d’adquisició, i haurà de presentar una declaració anual de l’impost. Queden fora de l’àmbit de la ‘taxa Tobin’ el deute, tant el públic com el privat, i els derivats. En concret, entre les adquisicions que estaran exemptes d’aquest gravamen hi ha les operacions del mercat primari (sortida a borsa d’una companyia), les necessàries per al funcionament d’infraestructures del mercat, les de reestructuració empresarial, les que es realitzin entre societats del mateix grup i les cessions de caràcter temporal.

¿Per a què servirà?

Notícies relacionades

La proposta, promoguda des d’Alemanya i França, mira de reduir el risc dels mercats financers i, alhora, obtenir més ingressos per a les arques públiques.

¿Quant recaptarà l’Estat?

El Govern calcula que ingressarà uns 850 milions per aquesta nova figura tributària, que es destinaran a finançar les pensions i el sistema de protecció de la Seguretat Social. L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), per la seva banda, va estimar fa un any que la recaptació per la ‘taxa Tobin’ serà entre 420 i 850 milions.

Temes:

Taxa Tobin