Anar al contingut

Les 5 preguntes de la taxa Tobin

L'impost sobre les transaccions financeres preveu evitar moviments especulatius

GUILLERMO GÓMEZ RECIO / Barcelona

Espanya i deu països més de la zona euro van arribar la setmana passada a un acord per implementar un nou impost conegut com la taxa Tobin.

¿Què és?

La taxa Tobin és un impost sobre les transaccions financeres, ja sigui compravenda d'accions o derivats financers, per evitar moviments especulatius. L'origen del nou gravamen prové del 1971, quan aquesta taxa amb el nom del Nobel d'economia només gravava els moviments especulatius de divises.

¿Com funciona?

Segons la proposta de la Comissió Europea, l'impost, que només tributarà si hi ha guanys, serà del 0,1% sobre cada operació. Si es confirma aquest percentatge, Brussel·les recaptaria uns 35.000 milions d'euros a l'any.

¿Per a què?

La proposta, promoguda des d'Alemanya i França, intenta reduir el risc dels mercats financers i, al mateix temps, obtenir més ingressos per a les arques públiques

¿Quins països?

La iniciativa compta amb 11 països de l'Eurozona: Alemanya, França, Itàlia, Espanya, Bèlgica, Àustria, Portugal, Grècia, Estònia, Eslovàquia i Eslovènia. En principi l'impost s'aplicaria a tots els països de la Unió Europea, però l'oposició de països com Holanda o el Regne Unit ha fet que només s'instauri als 11 països que l'han recolzat.

¿A partir de quan?

Encara que la data prevista per al seu funcionament sigui el 2015, el ministre d'Economia Luís de Guindos ha anunciat que l'acord, que serà formalitzat al maig, podria entrar en vigor d'aquí sis mesos.

Temes: Taxa Tobin