NOVETATS EN EL SECTOR DE L'ALIMENTACIÓ

Nèctars d'arròs

Segadors del Delta vol expandir a tot Catalunya la producció del licor d'arròs que va iniciar fa un any i mig. La destil·leria Lehmann elabora una crema del cereal sense lactosa

Promoció 8 Demostració de licors d’arròs del delta de l’Ebre.

Promoció 8 Demostració de licors d’arròs del delta de l’Ebre. / JUAN REVILLAS

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
DELTEBRE

Existeix una fórmula terrenal que ha convertit l'arròs en un nèctar gairebé diví que, a l'ingerir-lo, acaricia suaument el cos per dins. Una transformació que, viatjant cap al cor emmidonat del cereal, li ha captat un esperit rebel. És el licor d'arròs, que a penes un any i mig després que sortís al mercat la marca pionera, Segadors del Delta, de la cooperativa Arrossaires del Delta de l'Ebre, ha deixat de ser una sorpresa en algunes sobretaules per ser el colofó més territorial i autòcton en molts restaurants del delta de l'Ebre. La previsió de vendes per al primer any, 20.000 ampolles, s'ha quadruplicat, i comença la fase d'expansió d'aquest producte per la resta de Catalunya.

Des de fa més d'un segle, i fins l'any passat, l'arròs, en múltiples varietats i envasats, era l'únic producte comercialitzat per Arrossaires. Cereal en estat pur, a punt per cuinar, l'essència bàsica d'una terra que es transforma a la mercè dels cicles d'aquest cultiu d'aigua. Amb Nomen, Bayo i Segadors del Delta com a marques bandera, les 40.000 tones anuals que produeixen més de 1.200 socis, segueixen sortint al mercat. A les varietats tradicionals i autòctones, com l'arròs rodó (gleva o badia) i bomba, se'ls en han afegit unes quantes de més exòtiques, que la cooperativa també comercialitza per poder atendre una demanda cada vegada més ­variada.

Ara ha tocat el salt més atrevit en la diversificació. «El que busquem amb aquesta proposta és donar un valor afegit al producte que aporten els nostres socis», explica Joan Puig, responsable de màrqueting. I de l'experiència de l'empresa catalana Berdinet va sortir l'elixir, en quatre varietats procedents de la hidròlisi i posterior fermentació de l'arròs del delta: crema; amb figues; amb herbes i esperit d'arròs.

Notícies relacionades

El licor d'arròs es distribueix en bars, restaurants i botigues especialitzades de les Terres de l'Ebre. «Ha tingut una acollida excel·lent, sorprenent, deguda en bona part al fet que es tracta d'un producte original i a la vegada molt vinculat al territori, i ara volem implantar-lo a la resta de Catalunya», explica Puig.

També la centenària destil·leria Lehmann, de Tortosa, ha tret al mercat la que denomina «única crema d'arròs bomba de les Terres de l'Ebre elaborada amb la valorada varietat d'arròs de la nostra casa: el bomba, ingredients totalment naturals i sense lactosa». Un licor de textura igualment suau i cremosa al qual ha afegit més recentment la creació Bombó d'arròs Bomba. Aquest Nadal, els licors d'arròs han acompanyat moltes sobretaules a l'Ebre.