La reestructuració del sector bancari

«Al carrer em diuen lladre»

Serra va defensar en la declaració al jutge la seva gestió al capdavant de CatalunyaCaixa

Narcís Serra, als jutjats dilluns passat.

Narcís Serra, als jutjats dilluns passat. / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / SONIA GUTIÉRREZ
BARCELONA

Una hora i 38 minuts va estar l'expresident de CatalunyaCaixa, Narcís Serra, dilluns responent a les preguntes del jutge, del fiscal i dels advocats sobre els augments salarials aprovats per a dos alts càrrecs de l'entitat el 2010 malgrat la crítica situació econòmica de la caixa i quan el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) havia aportat 1.200 milions d'euros de diner públic. «Aquesta imputació, que davant l'opinió pública indica que has fet alguna cosa malament, m'ha creat situació de perjudicis familiars seriosos. El que passa aquí fora [protesta d'afectats per les preferents a la Ciutat de la Justícia], davant de casa meva, al carrer m'han dit lladre», es va queixar amargament l'exvicepresident i ministre durant els governs socialista de Felipe González. I va sentenciar: «Vaig ser diligent (...) Estic convençut no només d'haver complert la llei, sinó de fer el que convenia a la caixa en aquelles situacions».

Durant l'interrogatori, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, Narcís Serra va justificar els increments salarials de l'aleshores director general de Caixa Catalunya Adolf Todó, i del seu adjunt, Jaume Masana, i va al·legar que tant el Banc d'Espanya com el FROB ho sabien. «La prova que el Banc d'Espanya ho sabia i que li semblava acceptable, no diré si bé, és que quan el FROB passa a ser majoritari, ratifica tots els conceptes retributius que havíem donat al director i al subdirector», va al·legar.

L'imputat va insistir a dir que hi havia informes externs que avalaven la forma d'incrementar les retribucions i que tots aquests temes «els passàvem no només per l'auditoria interna, sinó externa. I a més després passaven a la comissió de control (...) i al supervisor. Hi havia total transparència». Va puntualitzar que, al final, ni Todó ni Masana van poder cobrar unes variables anuals que van ser incrementades.

L'expresident va afirmar que la primera mesura que havia de prendre l'entitat bancària nascuda de la fusió entre Caixa Catalunya, Caixa Manresa i Caixa Tarragona era mantenir l'equip directiu. «Les instruccions del Banc d'Espanya eren que havia de mantenir-lo». Va afegir: «L'equip directiu treballava de debò. Aquella caixa no tenia res a veure amb anys anteriors, on només es treballava als matins». Tot seguit el fiscal Fernando Maldonado va repreguntar: «¿El Banc d'Espanya li va dir que mantingués l'equip directiu?» Serra va contestar: «Moltes vegades. I la Generalitat, més vegades».

«Sempre va tenir beneficis»

L'exalt càrrec de la caixa va relatar que quan va canviar la direcció i «vaig reorientar la caixa», la preocupació dels òrgans de govern «va portar que fins i tot féssim uns cursos formatius». Hi van participar tots els membres del consell d'administració perquè «poguessin saber què volia dir llegir els resultats del balanç». Va detallar que mentre va ser president, els resultats de l'entitat «van ser positius, la caixa sempre va tenir beneficis».

Serra va relatar que la primera aportació del FROB el 2010 va ser un préstec i que estava convençut que amb la injecció de fons la caixa «tiraria endavant»«Ningú preveia que la crisi seria la més important en 80 anys i que tombaria totes les caixes catalanes menys una», va assegurar.

Després l'entitat va percebre 1.718 milions més. «Amb el mercat tancat i la crisi, l'única manera» era recórrer al FROB, va relatar. El fiscal va atacar: «És clar, per ajudar les caixes amb problemes. Llavors, ¿devien tenir problemes?». Serra:  «Senyor fiscal: tenia problemes tot Espanya».  

Notícies relacionades

Vegeu el vídeo d'aquesta notícia amb el mòbil

o a e-periodico.cat