L'evolució del mercat de treball

Báñez obre la reforma laboral a canvis d'escassa importància

La ministra d'Ocupació farà balanç de la norma al cap de 18 mesos de vigència

El Govern esquiva les pressions a favor del contracte únic i la supressió de tràmits

La ministra Fátima Báñez.

La ministra Fátima Báñez.

2
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA
MADRID

Abans que el Govern se'n vagi de vacances -divendres que ve se celebra l'últim Consell de Ministres de la temporada-, la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, presentarà el balanç del primer any i mig de reforma laboral, en què deixarà clar que no és necessari fer més canvis, tot i que sí uns quants retocs de menor importància.

Báñez va dir ahir a La Granda (Astúries) que «no hi haurà canvis en profunditat» perquè la reforma laboral vigent des de fa 18 mesos va ser «profunda i equilibrada». Només va apuntar la possibilitat d'una simplificació administrativa dels contractes, anunciada reiteradament des del mes de febrer, perquè hi ha uns 40 formularis diferents, segons les persones que es vagin a contractar.

Amb les seves declaracions, la ministra d'Ocupació ha tornat a frenar les pressions de diferents sectors per canviar alguns aspectes de la reforma. En les últimes setmanes han ressorgit les peticions -per exemple, de la fundació de caixes d'estalvi (FUNCAS)-, perquè s'implanti el contracte únic amb una indemnització per acomiadament de 10 dies.

SUPRESSIO DE TRAVES/ També alguns despatxos d'advocats fa mesos que estan reclamant canvis per suprimir el que entenen que són traves en la presentació d'expedients de regulació d'ocupació (ERO), com seria l'obligació d'un període previ de negociació.

No obstant, fonts del Ministeri d'Ocupació, que és el que ha de donar el vistiplau a aquests procediment, consideren que tant en aquests casos com en els ERO temporals és necessari utilitzar totes les garanties possibles perquè els expedients no siguin rebutjats o impugnats en els tribunals amb el consegüent cost per al treballador, l'empresa i l'administració que, en definitiva, és la que posa part dels diners en els ERO.

Notícies relacionades

El Govern tampoc té intenció d'ampliar el termini de vigència dels convenis un cop siguin denunciats i hi hagi negociació per a un de nou. Aquesta petició va ser realitzada per CCOO i UGT a l'Executiu el mes de maig passat per portar a la llei l'acord de desbloqueig firmat amb la patronal. Una recent sentència de l'Audiència Nacional va avalar aquesta ultraactivitat, cosa que ha estat considerada per Ocupació com un suport a la reforma laboral i a la seva tesi que en el mercat laboral ha de prevaler l'acord entre les parts.

El balanç de la reforma pot coincidir amb les dades d'atur registrat, les primeres després de certificar l'EPA la creació d'ocupació en el segon trimestre de l'any. Báñez va reiterar ahir que gràcies a «l'esforç de la societat» es va sortint de la crisi econòmica i consolidant la recuperació. «Espanya té avui més futur que fa 18 mesos», va subratllar la ministra d'Ocupació.