L'Ibex

Un 'déu' per al mercat

1
Es llegeix en minuts
PABLO ALLENDESALAZAR

En el fantàsticEl nombre del mundo es Bosque, la gran Ursula K. Le Guin va descriure la colonització per part dels humans terraqüis d'un planeta poblat per uns petits humanoides que rara vegada introduïen canvis en els seus costums. Només ho feien quan, rara vegada, un d'ells somiava una innovació, una nova manera de fer o pensar. Llavors, aquest individu es convertia en unxa'ab, una paraula que significavatraductorodéu.

La paràbola ecologista de la gran escriptora em venia ahir al cap al veure com Mario Draghi, totpoderós president del Banc Central Europeu (BCE), tornava a demostrar que és un innovador, aquesta vegada per al bé dels mercats. Mentre que la Reserva Federal nord-americana està plantejant-se retirar les seves mesures d'estímul, la seva homòloga europea, va anunciar, es planteja mantenir els tipus baixos durant un temps llarg o fins i tot reduir-los encara més.

Notícies relacionades

Ben pensat, no sembla que el BCE hagi imaginat una altra manera de pensar, sinó que la seva actuació (com la recuperació econòmica europea) va amb diversos passos d'endarreriment respecte a la nord-americana. Però als inversors això els va importar ben poc i van preferir quedar-se amb la tranquil·litat de saber que comptaran amb diners barats durant llarg temps.

En resposta, l'Ibex 35 es va disparar el 3,07%, la seva pujada més gran des de finals d'abril i la quarta des de començament d'any, fins als 8.002 punts, el seu nivell més alt en dues setmanes. La prima de risc, per la seva part, va baixar dels 300 punts bàsics per primera vegada en dues setmanes, al situar-se en els 298.