DEFENSA DE L'ESTAT DEL BENESTAR

Milers de persones es manifesten contra les retallades a Barcelona

La marxa ha agrupat entitats veïnals i de l'àmbit de la sanitat, l'educació i la funció pública

Capçalera de la manifestació de Barcelona contra les retallades.

Capçalera de la manifestació de Barcelona contra les retallades. / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
SONIA GUTIÉRREZ / Barcelona

La indignació contra les retallades s'ha tornat a sentir al carrer avui a Barcelona. Milers de persones --unes 80.000, segons els organitzadors, i 5.000 segons la Guàrdia Urbana-- han marxat en la manifestació que sindicats i diferents plataformes veïnals i socials catalanes han convocat a favor del sector públic i contra les privatitzacions, amb el lema 'Aturem els pressupostos antisocials. Junts podem'. Entre els convocants, hi havia el Marc Unitari de la Comunitat Educativa, la Plataforma pel Dret a la Salut, la Plataforma Sindical Unitària de la Funció Pública, la Plataforma Prou Retallades, la Plataforma en Defensa de la Universitat Pública i el Fòrum Social del Baix Llobregat. També hi han estat representats els sindicats CCOO, UGT i USOC

Sota una pluja fina, diferents marxes --en defensa de lasanitat, l'educació i lafunció pública, entre altres-- han sortit de diferents punts de la ciutat, i han confluït a la cantonada de passeig de Gràcia amb la ronda de Sant Pere en direcció al Parlament. Els manifestants han recorregut la via Laietana i el passeig d'Isabel II en un ambient de normalitat, alguns d'ells acompanyats dels seus fills petits. Es distingien les samarretes grogues (en defensa de l'educació pública) i les bates blanques dels treballadors sanitaris, també hi havia empleats de la justícia, de la ràdio i televisió pública catalana, associacions veïnals i un grup de 'iaioflautes'.

El secretari general d'UGT de Catalunya, Josep Maria Alvarez, ha demanat al Govern català que tingui la mateixa "valentia" plantant-se contra el sostre de dèficit fixat pel Govern central com fa en el procés sobiranista català. El líder de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, ha destacat que les polítiques de retallades s'han demostrat ineficaces, i per això s'ha de "canviar la lògica pressupostària". 

Els convocants han criticat les polítiques d'austeritat empreses pel Govern català i han alertat contra les previsibles futures retallades, a causa de les obligacions de complir amb el límit del dèficit públic, que, segons el que ha avançat el Govern de Mariano Rajoy divendres passat, està lluny del que demana l'Executiu català. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va elevar el límit del dèficit autonòmic del 0,7% a l'1,2% (presiviblement el repartiment serà asimètric per autonomies), mentre que el Govern català reclama un 2,1%.

Notícies relacionades

En previsió que elspressupostos de la Generalitatper al 2013 siguin encara més restrictius --avui mateix, la consellera d'Educació, Irene Rigau, no ha descartat més retallades en educació, en una entrevista a Catalunya Ràdio--, els manifestants defensen que hi ha “un altre camí possible”, que passa per “plantar cara a Madrid i als dictats de la troica (l'FMI, la UE i el Banc Mundial), però també als poders financers i els 'lobbies' de Catalunya. Davant les retallades socials, proposen l'auditoria i reestructuració del deute, la instauració d'una tributació progressiva, la lluita contra el frau fiscal i la corrupció i reforçar l'Estat del benestar amb polítiques actives d'ocupació, promoure la vivenda social i el cooperativisme.

La manifestació ha finalitzat davant l'entrada del parc de la Ciutadella (sense arribar a entrar fins a les portes del Parlament), amb la lectura del manifest per part de Jordi Giró, president de la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya (CONFAVC) i Lluís Rabell, president de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB). "Aquesta lluita tot just ha començat. Tornarem", han advertit.