Xipre arriba a un principi d'acord amb la troica

Nicòsia accepta liquidar el Banc Laiki i aplicar una forta quitació als dipositants del Banc de Xipre

2
Es llegeix en minuts
ELISEO OLIVERAS / Brussel·les

Els presidents del Consell Europeu, Herman van Rompuy, i de la Comissió, José Manuel Durao Barroso, i el president xipriota, Nicos Anastasiadis, han arribat aquesta nit a un principi d'acord sobre les "línies generals" del rescat de 10.000 milions d'euros per a Xipre, segons han informat fonts europees.

El pacte encara ha de ser ratificat pels ministres d'Economia de l'eurozona, que iniciaran en els pròxims minuts la seva reunió plenària. "Els esforços han culminat", ha escrit el president xipriota en el seu compte de Twitter per anunciar el compromís.

L'acord ha estat negociat amb Anastasiadis al marge de l'Eurogrup amb els dirigents de la troica: a més de Van Rompuy i Barroso, la directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, i el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi.

Liquidar el Banc Laiki

Encara que els detalls encara es desconeixen, el rescat obligarà a liquidar el segon banc del país, el Laiki, imposant fortes pèrdues als grans dipositants. També s'imposarà una forta quitació als dipositants de la primera entitat, Banc de Xipre. Amb aquestes mesures es finançarà l'aportació del voltant de 7.000 milions d'euros que l'Eurogrup exigeix a Xipre per al seu propi rescat. 

El president de Xipre, Nikos Anastasiadis, s'ha desplaçat personalment a Brussel·les per participar en les negociacions, davant el risc que el país es veiés obligat a abandonar l'euro si no arribava a un acord sobre el rescat amb la Unió Europea (UE) i el Fons Monetari Internacional (FMI) abans d'aquest dimarts.

El Banc Central Europeu (BCE) havia anunciat que només garantia fins a aquest dilluns l'ajuda de liquiditat d'emergència que manté en funcionament el Banc de Xipre i el Laiki (Popular), que es troben en situació de fallida i que compten amb uns actius que sumats equivalen a 3,7 vegades el producte interior brut (PIB) del país. El col·lapse de les dues entitats arrossegaria el sector financer i el mateix país a la fallida, de manera que no li quedaria més remei que abandonar l'euro.

Suavitzar els sacrificis

L'inici de la reunió de l'Eurogrup s'ha endarrerit unes quantes hores fins a entrada la nit, a causa de la prolongació de les negociacions prèvies d'Anastasiadis amb el president de la UE, Herman van Rompuy, el president del BCE, Mario Draghi, el president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, el comissari d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, i la directora de l'FMI, Christine Lagarde.

Notícies relacionades

El ministre francès d'Economia i Finances, Pierre Moscovici, ha descartat a l'arribar a la reunió el risc de contagi de la crisi de Xipre a la resta de l'eurozona. Moscovici ha criticat amb duresa l'"economia de casino" de Xipre, que "està al caire de la fallida", amb un sector bancari "aberrant" i "malsà", basat en dipòsits d'altíssima remuneració que estan en mans estrangeres en un 45%.

El ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, també ha insistit que és essencial que "Xipre vegi la situació de forma realista" per arribar a un acord, cosa a la qual els seus polítics s'han negat fins ara.