ESBORRANY DEL DECRET LLEI

Les claus de la nova llei de comerç

El text preveu ampliar horaris i dies festius i delimitar zones turístiques

1
Es llegeix en minuts
JOSEP M. BERENGUERAS / Barcelona

L'esborrany del decret llei de mesures urgents de liberalització en matèria d'horaris comercialsque ha presentat el Govern deMariano Rajoyal sector preveu els següents canvis:

1. MÉS DIUMENGES

1. MÉS DIUMENGESLa proposta de reial decret del Govern de Mariano Rajoy preveu "elevar a 16 el nombre mínim de diumenges i festius d'obertura al públic", encara que correspondrà a les comunitats autònomes fixar el nombre final "sense que es pugui reduir" per sota de 10. Actualment, la llei fixa que els festius d'obertura anuals són vuit.

2. MÉS HORES DE DILLUNS A DISSABTE

2. MÉS HORES DE DILLUNS A DISSABTEL'Executiu també preveu incrementar el "nombre mínim d'hores" en què els comerços podran desenvolupar la seva activitat durant el conjunt dels dies laborables de la setmana de 72 a 90 hores, fet que implica que, dividit per sis dies d'obertura, implica que les botigues podrien obrir fins a 15 hores al dia (12 en l'actualitat).

3. MÉS HORES ELS FESTIUS

3. MÉS HORES ELS FESTIUSA més, l'esborrany de la llei també elimina "la restricció existent de 12 hores" d'obertura al públic durant els diumenges i festius hàbils, de manera que els comerços podrien aixecar la persiana sense límit horari.

4. MÉS BOTIGUES

4. MÉS BOTIGUESTambé s'amplia el nombre de metres quadrats que limita quins comerços tenen llibertat per determinar els dies i hores en què obren: segons la proposta, els comerços de menys de 300 metres quadrats podran obrir quan vulguin, sempre "que no pertanyin a empreses o grups de distribució que no tinguin la consideració de petita i mitjana empresa".

5. ATENCIÓ ALS TURISTES

Notícies relacionades

5. ATENCIÓ ALS TURISTESEl reial decret obliga també les comunitats autònomes que almenys un dels municipis que tinguin més de 200.000 habitants amb una elevada ocupació hotelera delimiti les zones de gran afluència turística, que tindran llibertat horària i de festius.

El Govern també tenia previst entrar en altres qüestions de preocupació del sector com les promocions, però aquests àmbits quedaran fora del decret, segons fonts coneixedores de la negociació.