LA CRISI DE LA ZONA EURO

Xipre anuncia la seva decisió de sol·licitar ajuda per al seu sector bancari

L'Executiu xipriota pretén reduir les conseqüències negatives de la gran exposició dels seus bancs a l'economia grega

1
Es llegeix en minuts

Xipreha anunciat aquest dilluns la seva decisió de sol·licitar formalment a l'Eurogrupajuda financeraper al seusector bancari.

"LaRepública de Xipreha informat a les autoritats responsables europees sobre la seva decisió de presentar una sol·licitud als països membres de lazona europer a un suport econòmic delFons Europeu d'Estabilitat Financera(FEEF)", explica el comunicat oficial delGovern de Nicòsia.

La nota de l'Executiu xipriotaafegeix que l'objectiu delrescatés "la reducció dels riscos que afronta l'economia xipriota, en particular de les conseqüències negatives del sector bancari a causa de la sevagran exposicióa l'economia grega".

El Govern xipriota, que té un accés molt limitat als mercats per refinançar-se, ja havia advertit que podia veure's obligat a sol·licitar ajuda econòmica de la zona euro, com així ha estat. 

Reunió de líders polítics

Elpresident de Xipre,Dimitris Christofias, ha convocat elslídersdels partits polítics del seu país a una reunió demà per tractar sobre la necessitat derecapitalitzar la seva banca, segons ha confirmat el portaveu del Govern, Stefanos Stefanou.

La citada reunió tindrà lloc dimarts a la tarda, i la convocatòria s'ha produït hores després que l'agència d'avaluació de riscosFitchrebaixés lanota de solvènciadel deute estatal de Xipre a "bo porqueria", a causa de l'augment de la capitalització que calcula que requerirà el seu sistema bancari.

La qualificació queda enBB+amb perspectiva negativa, des delBBBque tenia fins ara, segons va informar l'agència en un comunicat. Fitch considera que a més dels 1.800 milions d'euros, equivalents al 10 % del PIB de l'illa, que es requereixen per capitalitzar la segona entitat del país, elLaiki Popular Bank, es necessitarà una injecció addicional de fins a 4.000 milions, és a dir, el 23 % del PIB.

Notícies relacionades

"Aquesta reunió hauria estat millor fer-la abans", ha comentat el portaveu delpartit centrista DHKO,Fotis Fotiu. "Hem dit moltes vegades que el nostre país està vivint moments difícils i ens trobem en una situació d'urgència", ha afegit 

Per una altra part, segons la premsa local, Xipre estaria intentant aconseguir unpréstec bilateraldeRússiao de laXina.