Anar al contingut

LA CRISI DE LA ZONA EURO

Xipre anuncia la seva decisió de sol·licitar ajuda per al seu sector bancari

L'Executiu xipriota pretén reduir les conseqüències negatives de la gran exposició dels seus bancs a l'economia grega

Xipre ha anunciat aquest dilluns la seva decisió de sol·licitar formalment a l'Eurogrup ajuda financera per al seu sector bancari.

"La República de Xipre ha informat a les autoritats responsables europees sobre la seva decisió de presentar una sol·licitud als països membres de la zona euro per a un suport econòmic del Fons Europeu d'Estabilitat Financera (FEEF)", explica el comunicat oficial del Govern de Nicòsia.

La nota de l'Executiu xipriota afegeix que l'objectiu del rescat és "la reducció dels riscos que afronta l'economia xipriota, en particular de les conseqüències negatives del sector bancari a causa de la seva gran exposició a l'economia grega".

El Govern xipriota, que té un accés molt limitat als mercats per refinançar-se, ja havia advertit que podia veure's obligat a sol·licitar ajuda econòmica de la zona euro, com així ha estat. 

Reunió de líders polítics

El president de Xipre, Dimitris Christofias, ha convocat els líders dels partits polítics del seu país a una reunió demà per tractar sobre la necessitat de recapitalitzar la seva banca, segons ha confirmat el portaveu del Govern, Stefanos Stefanou.

La citada reunió tindrà lloc dimarts a la tarda, i la convocatòria s'ha produït hores després que l'agència d'avaluació de riscos Fitch rebaixés la nota de solvència del deute estatal de Xipre a "bo porqueria", a causa de l'augment de la capitalització que calcula que requerirà el seu sistema bancari.

La qualificació queda en BB+ amb perspectiva negativa, des del BBB que tenia fins ara, segons va informar l'agència en un comunicat. Fitch considera que a més dels 1.800 milions d'euros, equivalents al 10 % del PIB de l'illa, que es requereixen per capitalitzar la segona entitat del país, el Laiki Popular Bank, es necessitarà una injecció addicional de fins a 4.000 milions, és a dir, el 23 % del PIB.

"Aquesta reunió hauria estat millor fer-la abans", ha comentat el portaveu del partit centrista DHKO, Fotis Fotiu. "Hem dit moltes vegades que el nostre país està vivint moments difícils i ens trobem en una situació d'urgència", ha afegit 

Per una altra part, segons la premsa local, Xipre estaria intentant aconseguir un préstec bilateral de Rússia o de la Xina.

0 Comentaris
cargando