DESPRÉS DE L'ANUNCI D'EXPROPIACIÓ

Repsol titlla d'il·lícita la decisió de l'Argentina i anuncia mesures legals

La multinacional apel·la al tractat de protecció d'inversions Argentina-Espanya

2
Es llegeix en minuts

La petroleraRepsolha assenyalat que la decisió del Govern argentí d'expropiar YPF és "manifestament il·lícita i greument discriminatòria", i que l'empresa portarà a terme totes les accions legals oportunes.

En un comunicat, Repsol afegeix que es reserva tots els drets i accions "d'acord amb el dret argentí, la normativa de valors dels mercats en quèYPFcotitza i el dret internacional, incloent-hi el tractat de protecció d'inversions Argentina-Espanya".

La petrolera afirma que la decisió del Govern argentí "viola els principis més fonamentals de seguretat jurídica i de confiança de la comunitat inversora internacional". La presidenta argentina, Cristina Fernández, ha ordenat la intervenció immediata de la petrolera YPF i ha enviat al Congrés un projecte de llei per expropiar el 51% de les accions de la companyia, controlada en un 57,4% per Repsol. La decisió del Govern argentí afecta específicament les accions de Repsol a YPF. D'aquí ve l'acusació de discriminatòria per part de la companyia espanyola.

La petrolera afirma que no s'ha justificat "la utilitat pública" que es persegueix amb aquesta decisió, que suposa un "patent incompliment" de les obligacions assumides per l'Estat argentí en la privatització d'YPF i que "viola els principis més fonamentals de seguretat jurídica i de confiança de la comunitat inversora internacional". Davant d'això, Repsol diu "que portarà a terme totes les mesures legals que siguin procedents per preservar el valor de tots els seus actius i els interessos de tots els seus accionistes".

Notícies relacionades

Repsol detalla que la seva participació del 57,43% a YPF tenia un valor patrimonial de 4.122 milions d'euros al tancament del 2011. Addicionalment, la petrolera recorda que manté un préstec amb el grup Petersen valorat en 1.542 milions d'euros. Al tancament del 2011, YPF representava un 25,6% del resultat operatiu del grup i un 21% del resultat després d'impostos, així com un 33,74% de les inversions. Repsol afegeix que, com a conseqüència de la mesura anunciada pel Govern argentí, el deute net del grup es reduirà en 1.600 milions d'euros.

Tot just uns minuts després de l'anunci de la mandatària, transmès per la ràdio i la televisió, la Borsa de Buenos Aires ha suspès la cotització d'YPF i funcionaris argentins s'han presentat a la seu de la petrolera i han expulsat els seus executius. El subsecretari de Coordinació del Ministeri de Planificació de l'Argentina, Roberto Baratta, s'ha presentat amb una llista de directors, entre ells l'espanyol Antonio Gomis, director general de Repsol a l'Argentina, que han de renunciar i els ha ordenat que agafessin les seves pertinences personals i abandonessin l'edifici. Des d'Espanya, el Govern ha condemnat la decisió "arbitrària" de les autoritats argentines i ha anunciat que adoptarà mesures "clares i contundents" en defensa dels interessos de Repsol i de totes les empreses espanyoles a l'exterior.