POLS DE L'ADMINISTRACIÓ AMB UN SECTOR DE SERVEIS
El cànon fa aigües
L'ACA deixarà de deduir-se milions d'euros si les subministradores passen a assumir els impagaments dels usuaris
El sector avisa que exigirà que les tarifes pugin per compensar els sobrecostos

Infraestructures 8 Operaris al túnel Fontsant-Trinitat. /
Cobrar a les subministradores el cànon de l'aigua i que assumeixin els impagaments dels particulars pot sortir car al Govern. Des que va incloure aquestes mesures en el projecte de llei d'acompanyament dels pressupostos del 2012 -ara al Consell de Garanties Estatutàries per un recurs d'ICV-EUiA, C's i SI-, les més de 800 companyies, públiques (essencialment municipals) i privades, mantenen un pols amb l'Executiu català. Diversos dictàmens que han encarregat qualifiquen els canvis d'«inconstitucionals»i afirmen que conduiran a apujar les tarifes. Serà això, per uns sobrecostos que xifren en 20 milions, o reclamar-ho en els tribunals, avisen.
Però és que a més les arques de l'ACA, l'instrument de la política de l'aigua del Govern, que té més de 1.200 milions de deute, es veuran minvades. Al passar les companyies a ser«substitutes del contribuent»i per tant, a l'assumir els cànons impagats per aquest, com preveu el text, hauran de girar l'IVA en el rebut dels clients en nom propi i no en nom de l'ACA, com ara. ¿Resultat? L'ens públic no podrà repercutir IVA sobre el cànon i tampoc se'l podrà deduir, conclou el catedràtic de Dret Tributari Ramón Falcón. I a més, haurà de regularitzar les quotes deduïdes en els últims quatre anys a l'IVA en la inversió en béns mobles, i en els últims nou anys en immobles.
Notícies relacionadesSegons el dictamen de Juan Zornoza, catedràtic de Dret Tributari de la Universitat Carles III de Madrid, entregat als partits, l'impacte per a l'ACA«no serà inferior a 100 milions». L'ACA diu que les xifres«no tenen fonament tècnic ni jurídic»i destaca que ara repercutirà l'IVA a les subministradores. En tot cas, tindrà més contribuents (les companyies de l'aigua), però només es podrà deduir la cinquena part de l'IVA, segons les empreses.«Té gràcia per a un Govern que exigeix el pacte fiscal», diuen. Les patronals catalanes AAA i Asac també critiquen que es gravi una mateixa aigua, la que es distribueix i per la qual el client després pagarà el cànon.«És com si es carregués amb l'impost d'hidrocarburs el carburant dels camions que el distribueixen a les gasolineres», afegeixen.
Un altre element que encén els ànims és una esmena de CiU per excloure Aigües Ter Llobregat (ATLL) del pagament del cànon. Així, aquesta firma de la Generalitat passaria de ser el principal contribuent -i si és així haver d'apujar el preu que cobra a les subministradores- a estar-ne exempta. Tot això reflecteix que és una norma«poc meditada i sense cap més finalitat que augmentar els ingressos com sigui», diuen els experts.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Com eliminar el groc de les teves camises tant a les aixelles com als coll?
- Multimèdia | Aquest és l’origen i l’explicació de les diferents banderes LGTBI+
- GP DE LA REPÚBLICA TXECA Márquez, el murri de MotoGP, torna a guanyar amb el mateix truc de Tailàndia
- EL PERIÓDICO accedeix al sumari del cas Montoro Els Mossos vinculen l’exministre Catalá amb el cas Montoro al relacionar-lo amb suposats beneficis per a una empresa d’apostes
- Zones de baixes emissions Les ZBEs de l’àrea de Barcelona es blinden davant futures devolucions de sancions per eventuals revessos judicials