Anàlisi

L'endemà

Manifestació a París davant de la seu de Standard & Poor’s, dissabte.

Manifestació a París davant de la seu de Standard & Poor’s, dissabte. / REUTERS / MAL LANGSDON

3
Es llegeix en minuts
José Carlos Díez
José Carlos Díez

Professor d'Economia de la Universitat d'Alcalà.

ver +

Estàndard i pobreva complir la seva amenaça i va revisar a la baixa de manera generalitzada els ràting de la majoria de països de l'eurozona. La posada en escena va amplificar l'efecte ja per si mateix prou explosiu. Al fer-ho de manera generalitzada, la decisió és una rebaixa a l'euro en la seva totalitat. Ahir es va confirmar que el Fons Europeu d'Estabilitat Financera que emet el germen dels eurobons també ha perdut la màxima qualificació. Alemanya manté la seva AAA i perspectiva estable, una cosa incomprensible pel fet que és el principal creditor dels països que han augmentat la seva probabilitat d'impagament, però la coherència no és el punt fort de les agències de ràting. Ahir era el dia deMartin L. Kingi era festiu a Nova York així que s'haurà d'esperar per conèixer els efectes de la rebaixa sobre les primes de risc europees, però és molt probable que les acabi augmentant.

Arma política

L'impacte més fort de la mesura és per a França, encara que ahir el tresor francès va emetre lletres i van tenir bona acollida. No obstant, hi haurà una altra subhasta del Banc Central Europeu a tres anys i els actius a curt termini estan molt demanats, de manera que no són representatius per mesurar les primes de risc.Nicolas Sarkozyva ficar el manteniment de l'AAA en la campanya electoral i ara l'oposició socialista i el Front Nacional fan servir la baixada de ràting contra ell. A les últimes enquestes,Sarkozyté el 23,5% d'intenció de vot, iLe Pen,el 21,5%, de manera que la recessió, l'alta taxa d'atur i ara la pèrdua de l'AAA fan altament probable una segona volta deHollandecontraLe Pen.El programa deLe Penno té desperdici i podria haver estat perfectament defensat pel nacionalsocialisme deMussolini.Inclou sortida de l'euro, proteccionisme, nacionalització de la banca, etcètera. En segona volta,Hollandeguanyaria clarament, com va passar ambChirac,però la campanya tindria un impacte extremadament negatiu en els mercats i després l'electorat francès quedaria esbiaixat cap a l'extrema dreta.

Notícies relacionades

L'altre gran perjudicat és Portugal. Alumne avantatjat i disciplinat de la Troica, ha estat premiat amb la qualificació de bo porqueria. Això confirma que els països que han acceptat la suposada ajuda europea han triat el camí més ràpid cap a la depressió. Ahir, el deute públic portuguès es desplomava en el mercat i la seva prima de risc va arribar a un nou màxim pròxim als 1.300 punts bàsics. Itàlia baixa a segona divisió fins a la qualificació BBB+ i manté la seva perspectiva negativa, de manera que sembla queBerlusconino era el problema del país transalpí i hi ha dubtes raonables que un tecnòcrata comMonti, també alumne disciplinat dels alemanys, sigui la solució. Espanya segueix en primera divisió amb una A, però amb perspectiva negativa. Per això en la pròxima rebaixa també baixarem a segona, com els italians.

El problema és que primer rebaixen el deute públic i després ajusten les comunitats autònomes, ajuntaments, bancs i altres emissors de bons. De moment, la subhasta a tres anys ha permès que el Tresor públic hagi carregat els graners de liquiditat per quan arribi l'huracà. La nostra banca té una assegurança de refinançament dels seus venciments, i per això Espanya no serà l'esdeveniment sistèmic. No obstant, l'huracà és al Mediterrani i no ens salvarem del contagi. Per això cal ser prudents fins que millorin les condicions meteorològiques a Europa. La prioritat és frenar la recessió i necessitem un temps mort d'austeritat i que el Banc Central Europeu sigui més agressiu en la compra d'actius. Als Estats Units ho han fet i creixen i creen ocupació.