CANVIS EN UN INSTRUMENT D'INVERSIÓ

CaixaBank canvia participacions preferents fins al 31 de gener

L'entitat ofereix bons convertibles i deute subordinat

Isidre Fainé

Isidre Fainé

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

Si vostè és posseïdor de participacions preferents de La Caixa, amb tota probabilitat rebrà els pròxims dies una trucada del gestor de la seva oficina. L'entitat d'estalvis començarà a canviar les seves preferents demà i donarà de termini fins al 31 de gener del 2012 per acollir-se a l'oferta de canvi.

Les preferents són instruments híbrids, és a dir, que combinen característiques de la renda variable (les accions) i la fixa (el deute corporatiu). El seu atractiu és el cobrament d'un cupó periòdic. Però no tenen drets polítics (vot), són títols perpetus (depèn de l'entitat amortitzar-los o canviar-los), el cobrament de la rendibilitat està supeditat a l'existència de benefici, la seva liquiditat (possibilitat de venda) és escassa i no estan protegits pel Fons de Garantia de Dipòsits.

REPARTIMENT DE L'OFERTA / CaixaBank ofereix ara canviar les tres emissions de preferents, que sumen 4.897 milions d'euros, de la següent manera: el 30% en bons convertibles en accions que vencen la meitat el juny del 2012 i l'altra meitat el juny del 2013, i el 70% en deute subordinat a 10 anys amb un cupó del 4% o del 5%, depenent de l'emissió a la qual corresponguin.

Notícies relacionades

Segons va informar l'entitat d'estalvis presidida per Isidre Fainé el 15 de desembre passat, en les condicions actuals dels mercats majoristes, el valor de mercat de les obligacions convertibles seria «aproximadament del 100%», mentre que el de les subordinades seria d'«aproximadament el 80%», cosa que suposa una pèrdua actual del 20% del seu valor.

L'acceptació d'aquesta oferta de CaixaBank podrà cursar-se únicament respecte de la totalitat de les participacions preferents de cada emissió que es tinguin en cartera, i no és possible l'acceptació parcial respecte d'una mateixa emissió de preferents.