REUNIÓ MINISTERIAL DE L'EUROGRUP A BRUSSEL·LES

La UE exigeix a Grècia un compromís per escrit amb l'ajust

L'eurozona avisa Roma i Atenes que han de complir al mil·límetre el que s'ha pactat

Brussel·les vol que els països amb més del 10% d'atur facin reformes o siguin sancionats

El ministre de Finances grec, Venizelos (dreta), amb el francès, Baroin (esquerra), i el belga, Didier Reynders.

El ministre de Finances grec, Venizelos (dreta), amb el francès, Baroin (esquerra), i el belga, Didier Reynders. / APP / VIRGINIA MAYO

3
Es llegeix en minuts
ELISEO OLIVERAS
BRUSSEL·LES

Els ministres de Finances de l'eurozona van exigir ahir a la nit al nou Govern grec d'unitat nacional i als líders dels dos principals partits nacionals hel·lens (PASOK i Nova Democràcia) una carta en què reafirmin clarament el seu compromís d'aplicar estrictament els ajustos i reformes previstos al pla de rescat. «És essencial que tota la classe política grega restauri la confiança perduda en el seu compromís amb el pla de rescat», va explicar el comissari d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn.

L'Eurogrup va condicionar l'entrega del nou préstec conjunt de la Unió Europea (UE) i del Fons Monetari Internacional (FMI) de 8.000 milions d'euros a Grècia a la recepció prèvia d'aquesta carta amb la reafirmació escrita dels compromisos hel·lens, va explicar el president de l'Eurogrup i primer ministre luxemburguès, Jean-Claude Juncker. L'entrega d'aquesta ajuda crucial per evitar la fallida del país podria materialitzar-se abans que s'acabés el novembre, va precisar Juncker.

PROMESES D'ITÀLIA I GRÈCIA / Els ministres de Finances d'Itàlia i Grècia, Giulio Tremonti i Vangelos Venizelos, van prometre als altres ministres de l'Eurogrup que aplicaran escrupolosament tots els ajustos i les reformes promesos per reduir el dèficit públic i incrementar la capacitat de creixement de les seves economies. Els dos ministres van ser sotmesos pels seus socis europeus a un llarg i estricte interrogatori sobre com i de quina manera compliran aquestes promeses.

L'Eurogrup va reclamar a Itàlia que respecti el seu compromís de reduir el dèficit públic a zero el 2013, van assenyalar Juncker i Rehn. Itàlia, van recalcar, ha de realitzar a més reformes econòmiques, laborals i del sistema de pensions per afavorir el creixement i l'ocupació.

La Comissió Europea ha enviat un qüestionari al Govern italià perquè precisi amb el màxim detall quins canvis introduirà en el projecte de pressupostos de l'Estat per al 2012, quins són els plans previstos per adoptar les reformes promeses i quin serà el calendari exacte de l'aplicació d'aquestes reformes. Un equip d'experts de la Comissió Europea es desplaçarà avui o dimecres que ve a Roma per iniciar la supervisió de la gestió del Govern italià, va precisar Rehn.

Els ministres van avançar en relació amb el disseny dels detalls tècnics per fer operatiu el reforçament de la capacitat d'intervenció del Fons Europeu d'Estabilitat Financera fins a un bilió d'euros per acabar amb el contagi de la crisi grega a Itàlia i Espanya. Però encara seran necessàries més discussions per acabar de completar el mecanisme per avalar parcialment les noves emissions de deute dels països assetjats i per crear uns fons annexos oberts a la participació d'inversors públics i privats de la Unió Europea i també de fora. Juncker va assegurar que el fons reforçat serà operatiu el desembre vinent.

Notícies relacionades

REDUCCIÓ DE L'ATUR / La Comissió Europea va proposar ahir que el país que tingui una taxa superior al 10% (mitjana dels últims tres anys) se l'obligui a adoptar reformes eficaces per reduir la seva elevada desocupació sota l'amenaça de sancions si no adopta aquestes mesures correctores.

El nivell de desocupació serà un dels indicadors de desequilibris interns que té previst aprovar avui el Consell de Ministres d'Economia de la Unió Europea. La fixació del llistó de l'indicador d'atur en la mitjana dels últims tres anys, equivalent al 10%, col·locarà Espanya enfront de l'obligació d'adoptar reformes, segons les noves normes de govern econòmic europeu. Quan a un país se l'amonesta dues vegades consecutives per no seguir aquesta mena de recomanacions se'l pot multar amb una sanció equivalent al 0,1% del producte interior brut (PIB).