JA HI HA MÉS DE 4 milions de desocupats

Treball culpa les autonomies de l'augment de l'atur

Els secretaris d'Estat d'Ocupació i Seguretat Social atribueixen la mala dada del setembre a les retallades en sanitat i educació

Els secretaris d’Estat d’Ocupació, Mari Luz Rodríguez, i de la Seguretat Social, Octavio Granado, durant la roda de premsa que han ofert per analitzar les dades d’ocupació, aquest dimarts, a Madrid.

Els secretaris d’Estat d’Ocupació, Mari Luz Rodríguez, i de la Seguretat Social, Octavio Granado, durant la roda de premsa que han ofert per analitzar les dades d’ocupació, aquest dimarts, a Madrid. / Ballesteros (EFE)

1
Es llegeix en minuts

Els secretaris d'Estat d'Ocupació, Mari Luz Rodríguez, i de Seguretat Social, Octavio Granado, han atribuït part de lapujada de l'atur i de lacaiguda d'afiliació del setembre als "durs" i "intensos"ajustos que comunitats autònomes i ajuntaments estan fent enmatèria sanitària i d'educació. Tots dos han fet aquesta afirmació en la roda de premsa conjunta per valorar lesdades de la desocupació de setembre (va augmentar en 95.817 persones, fins a les 4.226.744) i d'afiliació (va caure de mitjana en 64.956 persones, fins als 17.435.562 ocupats).

Segons Rodríguez, dels gairebé 96.000 aturats registrats el mes passat, 15.200 han estat dins de les plantilles que les comunitats i els ajuntaments tenen per prestar serveis socials, sanitaris i d'educació. I Granado ha apuntat que de les prop de 65.000 afiliacions perdudes al setembre, 20.000 van ser en les administracions autonòmiques i municipals, 20.000 en el sector sanitari i unes 15.000 van ser docents no contractats.

"Ningú dubta que és necessari fer polítiques de consolidació fiscal, però també és veritat que elràpid ajust que s'està produint en algunes administracions estàperjudicant clarament l'ocupació i a la qualitat de vida dels ciutadans", ha indicat Rodríguez.

Pitjor a les autonomies del PP

Preguntats sobre si aquestes reduccions de plantilles públiques s'estan concentrant en lescomunitats governades pel PP, Granado ha apuntat que malgrat que Treball no disposa de dades detallades "ni es pot ficar en el mateix sac totes les comunitats autònomes del PP", sí que són les que estan portant a terme les reallades més grans, i que "s'estan notant en les seves xifres d'afiliació".

Notícies relacionades

No només les retallades de les autonomies expliquen l'important augment de l'atur, segons Rodríguez i Granado. Altres de les causes són elfinal de la campanya de contractacions d'estiui l'augment delcol·lectiu sense feina anterior, que ha crescut en 18.986 persones.

>> Más información en e-PeriódicoMás información en e-Periódico