ENTREVISTA AMB EL BORSISTA

Josef Ajram: «És cert que la banca d'inversió domina els polítics»

Un esprintador maratonià

Al seu llibre Ganar en la bolsa es posible, Josef Ajram (Barcelona, 1978) explica que va descobrir que podia viure amb ràpides operacions, a l'esprint diari, en borsa l'11-S del 2001: va guanyar 6.000 euros en un dia, aprofitant el pànic. Va afinar els seus dots observadors fins a veure que la volatilitat màxima de la borsa espanyola és de 9 a 11 del matí. I des d'aleshores dedica la resta de la jornada a entrenar-se per a les duríssimes carreres d'Ultraman. Ha arribat a ser tercer mundial en una prova que combina 10 quilòmetres nedant al mar, 275 en bici i 84 corrent.

El ’trader’ atleta ens parla sobre el polèmic ’broker’ Rastani. / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
JOSEP-MARIA URETA
BARCELONA

Alessio Rastani, un suposat broker londinenc que va fer declaracions incendiàries a la BBC va ocupar ahir molts mitjans de comunicació de tot el món. El fet que expliqués amb tota naturalitat que el seu objectiu era únicament guanyar diners i que la recessió és abans que res un bon negoci, amb independència de les seves conseqüències, van deixar obert el dubte de si era un impostor o un operador borsari amb un rampell de sinceritat. Ajuda a aclarir-ho algú que, quan es va donar a conèixer fa alguns anys, ja va causar sorpresa per la singularitat de la seva manera d'operar en el dia a dia de la borsa i per les seves aficions esportives.

-¿Rastani és un impostor?

-Ara mateix aquest no és el problema. Pot ser algú que se'ls hagi escapat de la mà i ara hi posi fre dient que només fa operacions per afició, o potser és un actor. No és la qüestió de fons.

-Però cal identificar-lo.

-És un trader, no un broker. És algú que opera en el dia a dia pel seu compte: l'únic que sap fer és comprar barat i vendre car i viceversa. No el preocupa ni l'economia ni com està una empresa. Un broker és una agència que opera amb capitals de tercers.

-La confusió és important.

-No sé qui té menys ètica, si Rastani en algunes coses del que diu o la BBC a l'escollir-lo. Els mitjans han de reflexionar sobre si s'ha de crear por constantment.

-Discrepi de Rastani.

-Ha tingut els seus quatre minuts, però tampoc s'enriquirà. S'equivoca exagerant i assegurant que la gent perdrà els seus estalvis.

-Coincideixi-hi.

-Els bancs d'inversió, com Goldman Sachs, governen els polítics. Això és cert. I més des que el 1992, un d'aquests bancs, J.P. Morgan, va crear els CDS, credt default swap, assegurances de risc d'impagament.

-Expliqui-ho.

-El CDS és un indicador en què es reflecteix la por que pot provocar un país o una empresa. Ara se'n diu risc-país. Els CDS els va crear una empresa privada, no els polítics i mitjançant aquests es crea por per fer reaccionar els governs.

-¿I què s'hauria de fer?

-Semblarà que tiro pedres sobre la meva teulada, però tinc la meva ètica. S'ha d'anar al virus: no es pot permetre que ara mateix, entre quatre companyies espanyoles, tinguin 2.600 milions d'accions venudes sense haver-les comprat. Prohibir posicions baixistes no serveix de res. Se'ls ha d'obligar a recomprar aquestes accions fins que es recuperi el valor real de les empreses, que en aquests moments no es veu reflectit a la borsa. Es necessira un polític valent que digui que vendre coses que no es tenen no té sentit.

- Encara que a vostè el perjudiqui.

-Jo opero en el dia a dia, estic entre els 12 més importants d'Espanya. A la borsa no se sap què passarà. Cada matí començo amb una estratègia nova.

Notícies relacionades

-Avui [per ahir] no deu haver tingut temps, amb tanta entrevista.

-Hi he dedicat el parell d'hores habitual. He operat amb Metrovacesa, Quabit Inmobiliaria i Mediaset (Telecinco). He guanyat una mica.

Temes:

Josef Ajram