Els canvis fiscals

Les autonomies que rebutgin el tribut no perdran recaptació

El Govern central seguirà compensant les comunitats encara que no apliquin la llei

Rajoy no revela si eliminarà la mesura si guanya les eleccions generals del 20-N

El ministre de Foment, José Blanco, en la comissió del seu departament al Congrés.

El ministre de Foment, José Blanco, en la comissió del seu departament al Congrés. / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / ROSA M. SÁNCHEZ
MADRID

L'advertència d'Alfredo Pérez Rubalcaba a les comunitats del PP que s'han rebel·lat aquests dies enrere contra l'impost de patrimoni s'ha quedat en no-res. La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, es va veure obligada ahir a corregir el candidat socialista (inspirador de la recuperació del tribut) i va assegurar que el Govern seguirà abonant la compensació per la desaparició del vell impost a totes les comunitats per més que rebutgin aplicar ara el nou gravamen.

Quan el Govern central va anul·lar l'impost, el 2008, va quedar obligat a compensar les comunitats per la recaptació que perdrien com a conseqüència d'una decisió estatal. Així, el nou model de finançament autonòmic va incorporar una quantitat addicional de 2.100 milions d'euros, dels quals 537 corresponien a Catalunya. Era la manera que tenia el Govern d'assumir les conseqüències de la seva decisió i no perjudicar les comunitats.

Rubalcaba va avisar dilluns a les autonomies governades pel PP que si es negaven a recaptar l'impost de patrimoni, es quedarien sense la seva recaptació i també deixarien de percebre la compensació rebuda aquests tres últims anys.

NOU MODEL DE FINANÇAMENT / El motiu és «jurídicament complex», va justificar Salgado quan ahir va donar els detalls del llindar de l'impost perquè avui no assistirà al Consell de Ministres, ja que ha de ser en una cimera a Polònia.

El decret llei que avui aprovarà el Govern per recuperar el tribut no serveix d'eina legal per poder restar a les autonomies part d'una quantitat que forma part del nou sistema de finançament autonòmic. El model va incorporar 2.100 milions addicionals però no va identificar expressament que aquesta partida era de compensació per la supressió de l'impost, així que retirar ara aquests recursos resulta impossible. «Una altra cosa és que el pròxim Govern vulgui redactar una llei amb aquesta finalitat», va dir la vicepresidenta al·ludint a la pretensió del candidat socialista de crear un impost estatal sobre la riquesa.

Per tant, els governs que decideixin aplicar el tribut comptaran amb uns ingressos extres els dos pròxims anys, ja que, per ara, la recuperació de l'impost és temporal (per als exercicis 2011 i 2012).

ELS BARONS, DIVIDITS / Algunes comunitats del PP com València, Múrcia i Galícia havien manifestat aquests dies enrere la seva voluntat de mantenir la bonificació i no cobrar als ciutadans, encara que altres com Madrid volen llegir avui la lletra menuda del decret per prendre una decisió. Per lliure va l'Executiu d'Extremadura, ja que el seu president, José Antonio Monago, també del principal partit de l'oposició, ja ha dit que està a favor de la reactivació d'aquest tribut.

Notícies relacionades

El president del PP, Mariano Rajoy, fa dies que es resisteix a contestar a la pregunta sobre si eliminarà aquest impost si guanya les generals. En un dinar informatiu a Barcelona, Rajoy va considerar ahir «electoralista» la mesura i va afegir que aquest tribut «no té sentit».

Joan Ridao (ERC) va coincidir amb Rajoy en l'oportunitat de la decisió i va demanar una reforma fiscal integral. Gaspar Llamazares (IU) es va negar a analitzar la mesura per no fer-li la «campanya» a Rubalcaba.