Perspectives per al nou curs

Els ajustos causen pànic sindical i reben el suport de les empreses

Els sindicats denuncien que es deterioraran els serveis públics

Els representants dels patrons esperen que millori l'abonament de les seves factures

Josep González, president de Pimec, (esquerra), i Toni Ferrer, secretari d’Acció Sindical de la UGT.

Josep González, president de Pimec, (esquerra), i Toni Ferrer, secretari d’Acció Sindical de la UGT. / EFE / LEONARDO WEN/ ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
R. M. S.
MADRID

Les mesures d'ajust en els pressupostos de l'Estat i els anuncis de dràstiques retallades en els comptes autonòmics auguren un empitjorament de les perspectives de la tardor, segons els sindicats, o tot al contrari, segons els empresaris.

«Les retallades en sanitat i educació portaran més desocupació entre els professionals d'aquests sectors i un deteriorament dels serveis públics», segons el secretari d'Acció Sindical de la UGT, Toni Ferrer. En comunitats com la de Madrid, el curs escolar començarà enmig de protestes del professorat per l'augment de les hores lectives.

Pels empresaris, no obstant, la determinació en els ajustos que estan mostrant els nous governants autonòmics del PP com la presidenta de Castella-la Manxa, María Dolores de Cospedal, constitueixen un senyal positiu. «Això redundarà en una millora de les condicions per al finançament de les activitats productives», segons la Confederació Regional d'Empresaris de Castella-la Manxa.

Amb aquesta idea coincideix el president de la patronal catalana Pimec, Josep González. En la seva opinió, però, l'ajust pressupostari hauria d'anar acompanyat d'un pla per refinançar els deutes contrets en el passat per les administracions amb els proveïdors. Resolt això i després d'haver retallat altres despeses, les administracions estarien en condicions d'atendre el pagament puntual de les noves factures, segons planteja González. Pimec, a més, defensa un pla ampli per ajudar els municipis a saldar les seves factures.

Notícies relacionades

Joaquín Trigo, economista de la patronal Foment del Treball, subratlla que les subvencions públiques haurien de patir una retallada dràstica en els pressupostos de les administracions. «Ens fa la sensació que no s'està avançant en la retallada de la despesa. Es produeixen molts gestos, però l'important són els fets», diu Trigo.

DUBTOSA MILLORA DEL CRÈDIT / Empresaris i sindicats coincideixen a sub- ratllar la recuperació del crèdit a famílies i empreses com a condició indispensable per al creixement i l'ocupació. A finals de setembre s'acaba el termini que el Banc d'Espanya ha donat a les entitats que necessiten augmentar el seu capital perquè informin dels seus plans per aconseguir-lo ja que, en cas contrari, seran intervingudes per l'Estat a través del FROB. «No sóc optimista sobre la possibilitat que després d'aquest procés es produeixi una ràpida recuperació del crèdit», admet el president de Pimec.