ELS DETALLS DEL COMPROMÍS

L'acord incrementarà per fases el deute en 2,1 bilions de dòlars

Un comitè dels dos partits identificarà abans de final d'any les àrees de retallada

Els pactes no contemplen pujades d'impostos, només tisorades

3
Es llegeix en minuts
R.M.F.
WASHINGTON

Encara que l'acord pactat aquest diumenge a la nit entre republicans i demòcrates li asseguri al Govern federal dels Estats Units el seu finançament fins al 2013, no aconseguirà que la batalla política pel control del dèficit i el deute deixi d'ocupar el centre del debat a Washington. L'acord s'ha concebut en dues fases, deixant en mans d'un comitè bipartidista la segona part del paquet de reducció del dèficit. L'acord estipula un increment de l'endeutament de 900.000 milions de dòlars inicialment i procediments que permetran que aquest límit s'apugi en dos passos addicionals per a un increment acumulat de 2,1 bilions de dòlars.

Els analistes coincideixen que la proposta final acaba deixant en l'aire reformes necessàries, com les pensions, els impostos o la sanitat pública dels jubilats. Alguns números de l'acord se seguien discutint ahir, però aquestes són les línies fonamentals aportades per la Casa Blanca.

RETALLADES IMMEDIATES

L'ajust més elevat en Defensa des dels 90

El president, Barack Obama, podrà augmentar immediatament el sostre de l'endeutament en 900.000 milions de dòlars perquè l'Estat pagui les seves factures i els interessos del deute durant els pròxims mesos. A canvi haurà de retallar despeses per valor de 917.000 milions en la pròxima dècada, la mateixa xifra que va proposar el republicà John Boehner la setmana passada.

La meitat de les retallades afectaran l'aparell de seguretat de l'Estat, des del departament de Seguretat Interior fins als beneficis dels veterans de l'Exèrcit. Un terç de l'estalvi total l'assumirà el Pentàgon, en la principal retallada pressupostària en Defensa des dels 90. L'altra meitat sortirà dels diferents ministeris.

Els demòcrates han aconseguit preservar les subvencions als préstecs dels universitaris, les denominades beques Grant, que no es veuran afectades pels ajustos.

LA SEGONA FASE

La batalla de la reforma fiscal

Abans del 23 de novembre, sis representants demòcrates i sis de republicans hauran d'identificar àrees de la despesa governamental susceptibles de patir retallades i presentaran davant el Congrés un segon paquet de reducció de dèficit per valor d'1,5 bilions de dòlars. L'estalvi hauria de sortir en principi de la reforma de les pensions, la fiscalitat o la sanitat pública dels jubilats (Medicare).

Tenint en compte l'aversió al compromís instal·lada en les dues cambres, es preveu que serà molt difícil que els republicans acceptin una pujada d'impostos per a les grans fortunes i les grans corporacions, com els agradaria als demòcrates, o que aquests accedeixin a retallades substancials de la despesa social. Passi el que passi amb el comitè, Obama podrà augmentar el sostre del deute més enllà de les eleccions presidencials del novembre del 2012.

SENSE EL CONGRÉS

Retallades per

a una dècada

Si el Congrés rebutja les recomanacions del comitè abans del 23 de desembre, es posarà en pràctica de totes maneres un paquet de retallades d'1,2 bilions, aplicable durant una dècada i començant el 2013. La meitat de la tisorada afectarà el pressupost de Defensa, cosa menys dramàtica del que sembla si es té en compte que gairebé tots els soldats nord-americans haurien de sortir de l'Iraq i l'Afganistan abans del 2014.

La dieta dels militars i els pressupostos del Pentàgon els requen especialment als republicans, cosa que podria augmentar les possibilitats que es mostrin més flexibles amb les conclusions del comitè bipartidista.

Notícies relacionades

La resta de retallades s'aplicaran als programes interns, inclosos els hospitals i les residències de gent gran, i serveis tan essencials com l'educació i el transport.

La Casa Blanca ha aconseguit que les pensions i els programes assistencials per als pobres quedin exempts d'aquest paquet d'estalvi prepactat amb els representants republicans.