Els mercats

Els dubtes sobre el creixement dels EUA enfonsen les borses europees

L'Ibex registra la pitjor caiguda en 13 mesos i la prima de risc torna a màxims

Els indicadors apunten que l'economia avança menys del previst

3
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS
BARCELONA

El pacte entre demòcrates i republicans per elevar el sostre del deute dels EUA va tenir ahir un efecte efímer en els mercats. Van obrir amb signe positiu -fins i tot a l'Àsia van tancar en verd-, però a mesura que els inversors van haver d'enfrontar-se amb la realitat econòmica, les reaccions negatives es van imposar als dos costats de l'Atlàntic, fins al punt que la borsa espanyola, que s'havia mantingut en verd fins a poc després de l'obertura de Nova York, es va precipitar en la pitjor caiguda dels últims mesos al perdre el 3,2%. Únicament el mercat italià hi va perdre més (-3,9%), i la resta de les grans places europees van cedir a prop del 3%. Les primes de risc, sobretot l'espanyola i la italiana, van tornar als rècords registrats durant la recent crisi grega, i encara que hi ha una lectura particular per interpretar el càstig a la renda variable i la fixa dels dos països, la part substancial de la clatellada en els mercats de la jornada d'ahir s'ha d'atribuir a expectatives d'un creixement inferior en la primera economia mundial.

L'agost sol ser un mes d'elevada volatilitat als parquets: amb menys volum es pot exagerar les tendències, i així va passar a Europa. Wall Street, un mercat més profund, també va registrar descensos durant la majoria de la jornada -va obrir en positiu-, tot i que menys acusats, i va tancar amb un retrocés del 0,09%.

«Seguim veient dades econòmiques que mostren que l'activitat es mou per empitjorar», va comentar Kim Caughey Forrest, analista de Fort Pitt Capital Group a la CNN. «Al principi d'aquest any vam pensar que l'economia millorava, encara que gradualment. Però totes les sorpreses negatives estan preocupant els inversors», va afegir.

El PIB del segon trimestre conegut divendres passat va servir per recordar als americans que l'economia creix a un escàs 1,3%. I el pessimisme es va estendre a la jornada d'ahir amb un informe en què s'assenyala que el sector manufacturer va retrocedir al juliol, segons l'índex de gestors de compra, conegut com a ISM. Per sota dels 50 punts s'assumeix que l'economia pot entrar en recessió. El registre del mes passat es va quedar en el 50,9. «Les dades de creixement del PIB de divendres eren decebedores i en tot cas apunten a un entorn de més dèficit», va comentar David Martínez, economista del servei d'estudis del Banc Sabadell.

PITJORS BENEFICIS / Per completar el quadro d'una jornada fatal per a les borses europees, diversos informes d'analistes assenyalen que les expectatives de beneficis de les companyies manufactureres per a la segona part de l'any no semblen tan favorables com apuntaven les previsions. Un informe de Bloomberg destacava ahir que el 53% de les empreses de l'índex Stoxx Europe 600 evolucionen per sota de les previsions dels analistes.

Notícies relacionades

«Les expectatives per a la temporada de resultats eren realment elevades. En el sector financer, els resultats han sigut febles encara que en línia amb el que s'havia previst. Els inversors eren més optimistes en relació amb determinades àrees industrials, però aquestes finalment han decebut», va dir Ben Ritchie, gestor d'Aberdeen Asset Management a Londres.

A més, Espanya i Itàlia van tenir la seva pròpia dosi de pessimisme, encoratjada perThe Wall Street Journal, segons el qual la preocupació dels inversors sobre aquests dos països complica l'entrega del segon pla de rescat per a Grècia, de 110.000 milions. El rotatiu considera que l'augment del preu del deute espanyol i italià posa obstacles a la participació dels dos països en el pla.